Egyre több helyen láthatunk a boltokban bonsai fákat sok tízezer forintért, de a legizgalmasabbakat nem a nagy áruházak polcain találjuk!

1. Az első dolog, amit sokan félreértenek a Bonsaial kapcsolatban, hogy az nem egy növényfajta. Valójában bármely fás szárú növényből lehet Bonsait nevelni. Íme pár egész elképesztő példa: aloe vera, szőlő, pozsgások

2. A másik gyakori tévhit az, hogy a Bonsaiok aprócska szobanövények. Ez az egyik oka, hogy oly sok ajándékba kapott Bonsai pusztul ki az első pár hónapban, és kevesen érik meg az egy éves kort új tulajdonosuknál. Ugyanis a tálkákban élő kis fáknak az élet-ciklusához legalább annyira hozzá tartozik a téli hideg, mint az esős tavasz és a napsütésben bő nyár is. Amennyiben egy mérsékelt égövi fát akarunk Bonsaiként nevelni az állandó 24-26 fokot a lakásban, nem fogja meghálálni.

Mégsem kell elkomorodni, vannak fajok, amik kitűnően bírják akár a panelt is, csak jól kell választanunk.

3. A Bonsaiozás minifa nevelés. A Bonsai a művészet és a kertészkedés ötvözete. Bármelyik oldala miatt is fogunk bele, elkerülhetetlen, hogy gyakorlatot szerezzünk a másik félről is. A megfelelő tálak, a fánkhoz illő stílus kiválasztása és a megálmodott stílus mellé a megfelelő gondoskodás is elengedhetetlen, hogy végül egy élő műalkotás díszítse évek múlva kertünk, vagy szobánk.

4. Sokan tartják kínzásnak a fák megcsonkításának a Bonsainevelést. Ettől azonban nem kell tartani, a metszés és az alakítás frissen tartja a növényt, a jó táptalaj, a folytonos gondoskodás mellett nagyon hosszú egészséges életet élhetnek mellettünk “kis fáink” és bármelyik Bonsait kiültetnénk a szabadba ugyanolyan nagy fává nőne, mint bármely társa.

5. Ne dőlj be a hirdetéseknek nincs Bonsai mag! Ahogy már említettem a Bonsai teljesen azonos a természetben bárhol előforduló “nagy” fajtársaival. Az egyetlen küldönbség a nevelésben a metszésben és az átültetések alatt a gyökérmetszésben van. Bonsaiokhoz magról nevelve is eljuthatunk, de a dugványozás, kertészeti növények átalakítása vagy természetből való “fa mentés” sokkal gyorsabb és hatékonyabb mód arra, hogy saját Bonsait nevelhessünk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!