Nem csak a lakás, de a kertek dísze is lehet!

A bonsai magyar fordítása: edényben nevelt fa, ami Kínában a mai napig is egy művészeti ág!
A bonsai-művészet a zen-budhizmusból ered, hiszen az 1800.-as években az első bonsai fákat a szerzetes vitték Japánba és igen hamar elterjedt ennek az élő műalkotásnak a tudománya. Ezután a japánok lettek a bonsai művészet fő mesterei, és azt vallották, hogy az ember nem a természet ura, hanem csak a része.

A bonsai nem genetikailag, vagy vegyszerekkel kialakított fa, hanem a természetben előforduló fajták kialakítása miniatűr formában, természetes eljárással. Ha egy bonsai fát kiültetünk a természetbe, hamarosan ugyanolyan nagy fává fejlődik, mint eredeti társai.

Általánosságban három dologra kell odafigyelni a bonsai fáknál:

- Néhány fajt leszámítva mindig nedvesen kell tartani a talajt.
- Mindig szükség van a tápanyag utánpótlásra, mert kevés földbe vannak ültetve, ami kevés tápanyagot biztosít.
- Elengedhetetlen a metszés és a friss hajtások visszavágása. Ez a tevékenység emeli ki a bonsai fákat a hagyományos szobanövények közül. A hajtások megfelelő visszacsípése elősegíti a növény alacsonyan tartását, lombjának sűrűsödését, és a levelek méretének kordában tartását, de a fa formájának megtartását is.

Öntözés

Kétféle módszer választható. Az egyik a hosszú csöves, apró lyukú locsolókannával  való 1-2 naponta történő öntözés, attól függően, hogy milyen gyorsan szárad a talaj az adott helyen. Ez évszakonként is változhat. A másik a merítéses módszer. Ez esetben a növényt edénnyel együtt 2-3 naponta (száradástól függően) vízbe merítjük kb.2-3 percre,majd félretéve még 2 percig, hagyjuk, hogy a felesleges víz eltávozzon az edény alján lévő lyukon. A fa tudja mekkora mennyiségű folyadékra van szüksége.

Tápanyag-utánpótlás

A tápanyagot tápoldat formájában juttatjuk a növény szervezetébe, átlagosan két-három hetente, ez persze növényfajtánként változó lehet. Lehetőleg bonsai-tápoldatot használjunk, hiszen ezeknek a fáknak más a tápanyag összetételre való igényük, mint egy kaktusznak, vagy egy hagyományos szobai növénynek. Nagyon fontos! A tápoldatot mindig vízzel hígítva adjuk a növénynek!

Metszés és a hajtások visszavágása

A fa metszését általában tavasszal vagy ősszel végezzük. Olyan ágak levágását értjük ez alatt, melyek elszáradtak, vagy a bonsaiunknak elképzelt formát megbontja. Az ágak lemetszését soha ne végezzük hagyományos metszőollóval.  A legmegfelelőbb eszköz az erre a célra speciálisan kidolgozott formájú konkáv fogó.
A hajtások visszavágását a virágzó fajtáknál általában elvirágzás után végezzük, más fajoknál, az adott fajtól függően, tavasszal vagy nyár végén. Ezt a műveletet nagyon éles, hegyes bonsai ollóval végezzük. Ahhoz, hogy a fa lombozata sűrűsödjön általában 2-3 levélpárig csípjük vissza a friss hajtásokat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!