Megmutatjuk mit kell csinálni vele.

Szinte hihetetlen, hogy létezik kaktusz tövis nélkül és ráadásul még a napot sem szereti, csak a vizet, ez bizony a karácsonyi kaktusz.

Azért kapta ezt a nevet, mert általában karácsonykor vagy késő ősszel virágzik. Egy jól gondozott növény bármely lakásnak a dísze lehet, de a karácsonyi kaktusz nem virágzik sokszor és be kell tartani néhány szabályt a gondozásával kapcsolatban. Ma bemutatjuk nektek, hogyan gondozzátok, hogy több virágot hozzon.

A karácsonyi kaktusz gondozása

Sokan tévednek amikor a karácsonyi kaktuszt úgy nevelik, mint a hagyományos kaktuszokat, mert nem lehet hosszú ideig olyan helyiségben tartani ahol száraz a levegő. Ha helyesen gondozzátok, akkor karácsony tájékán sok virágot fog hozni kb. 15-20 éven keresztül.

1.A karácsonyi kaktusz nem érzi jól magát déli és nyugati éghajlaton, mert az erős fény kiégetheti. A kedvező hőmérséklet számára egész évben a 15 fok.

2. Nyáron kitehetjük az erkélyre vagy a teraszra mert szüksége van levegőre, de ne felejtsük el minden nap meglocsolni.

3 A karácsonyi kaktusz igényes növény, amit nem szabad zavarni rügyezés közben, vagyis ilyenkor ne költöztetésük egyik helyről a másikra és ne is forgassuk el a cserepet amiben van.

4. Tavasszal műtrágyát igényel, de a címkén található adagnak csak a felét kell felhasználni. Nyáron az ágak aktívan nőni kezdenek, a nyári időszakban csak kéthavonta kell műtrágyázni. Szeptembertől kezdődően már ne műtrágyázzuk egészen tavaszig!

5. A karácsonyi kaktusz átültetését február végén végezzük, ekkor már nem igazán virágzik. Nagyon fontos, hogy a fiatal palántákat minden évben, a már idősebbeket pedig 5 évente egyszer ültessük át. Válasszunk széles, de nem túl magas cserepet neki.

6. Tegyük a cserépbe ültetett karácsonyi kaktuszt világos helyiségbe, de ne érje folyamatosan napsugár. Öntözzük bőségesen, így rövid időn belül felébred és virágzani kezd. Amikor a karácsonyi kaktusz virágzásnak indul, akkor már kevesebbszer locsoljuk és tegyük hűvösebb helyre, március végéig. Március végén vegetálni kezd ezért tegyük a megszokott helyére és kövessük az előbbi sorokban adott tanácsokat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!