Az erőteljes és egészséges növekedéshez tápanyagra van szükség...

Az erőteljes, egészséges növekedéshez minden növénynek tápanyagra van szüksége. A cserepes növények az ültetőközegben található készletet gyorsan elhasználják, ezért azt pótolnunk kell. A szabadföldi növények táplálásáról is gondoskodnunk kell, mivel kerti tevékenységeink során megszakad a természetes körforgás. A levágott füvet, a lehullott lombot, a kikapált gyomokat összegyűjtjük, nem helyben bomlanak le.

A tápanyagokat a növények gyökéren és levélen keresztül képesek felvenni; a fő forrás a gyökéren keresztüli felvétel. Levélen keresztül általában kiegészítő táplálás történik, pl. hiánybetegségek esetén. A talajból történő tápanyagfelvételt több tényező is befolyásolja, mint hőmérséklet, fény, víz, talajnedvesség, talajszerkezet és talajkémhatás.
A levélen keresztül történő tápanyagfelvételt a levél jellemzői, pl. szőrözöttsége, viaszbevonata, kora, valamint a levegő hőmérséklete, páratartalma határozza meg. A levélen keresztül történő táplálás hatása gyorsan megmutatkozik.

A növények tápanyag-felhasználása méretüktől is függ, a növekedésükkel arányosan nő tápanyagigényük. A túlzott, vagy nem megfelelő tápanyag-ellátás minden növény számára káros. Vannak úgynevezett sóérzékeny növények (pl. páfrányok, orchideák) amelyek károsodással reagálnak, ha talajukban felesleges só halmozódik fel. A sófelhalmozódás elsősorban a túlzott (felesleges) vagy a nem a növény igényeinek megfelelő összetételű tápanyag kijuttatásakor következik be.

A makroelemek, a nitrogén (N), a foszfor (P) és a kálium (K) nagyobb mennyiségben szükségesek, mint a mikro- vagy más néven nyomelemek. A nitrogén a növekedéshez és a levelek zöld színéért felelős. Hiánya miatt lassul a növekedés, a levélzet sárgás-zölddé válik (klorózis), majd sárgul, megbarnul és lehull. Az első tünetek inkább az idősebb leveleken jelentkeznek.
A foszfor serkenti a generatív részek (virágzat és magvak) képződését, erősíti a gyökérzetet. A kálium erősíti a sejtfalakat, szabályozza a vízháztartást, növeli a növény ellenállóképességét, szárazságtűrését, a vesszők beérését segíti.

A növényeknek mikroelemekre is szükségük van, amelyeket - mint nevük is mutatja -, csak kis mennyiségben használnak, de nélkülözhetetlenek az egészséges fejlődéshez. Hiányuk miatt a fejlődés lassul, a virágzás elmarad, a levelek aprók lesznek, a télállóság csökken, a gyökérzet satnyul. Az egyes mikroelemek hiányát talaj-, növényelemzéssel lehet biztosan kimutatni, de néhány tünet ráirányíthatja figyelmünket a problémára, például a vas hiányát a fiatal levelek sárgulása jelzi.

A kereskedelemben összetett tápanyagok is kaphatók, amelyek teljes körűen tartalmazzák a szükséges tápelemeket. A Vitaflóra termékcsalád minden növénycsoporthoz speciális összetételű tápoldatot kínál. A Vitaflóra tápoldatok használatával a növénybarát mindig a szükséges arányú és mennyiségű tápanyagokat adagolja a növénynek. Mivel a Vitaflóra tápoldatok minden tápelemet kelatizálva tartalmaznak, öntözővízzel és levéltrágyaként is kijuttathatók.

Hiánybetegségek esetén (pl. vashiány miatti sárgulás) a levélen keresztül gyorsabban pótolhatjuk a hiányzó tápelemeket. Az orchideákat a párásító vízbe kevert tápanyagokkal is táplálhatjuk. Érzékeny levelű növények esetén azonban a levélre juttatott permet foltosodást, perzselést is okozhat. A tápanyagmennyiség meghatározásánál mindig figyelembe kell vennünk a növény fejlettségi állapotát és az időjárási körülményeket.

A sorozat további részei itt találhatók:

A növények alapvető életfeltételei – 1. rész

A növények alapvető életfeltételei – 2. rész

A növények alapvető életfeltételei – 3. rész

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!