A rideg, fagyos, élelemben szűk téli hónapok óriási próbatételt jelentenek az éjjel-nappal kint fagyoskodó madarak számára. Éppen ezért igazán becsülendő, hogy mindezek ellenére néhány madárfaj mégis nálunk vészeli át ezen időszakot, és nem repül el a messzi délre, mint sok más társuk. Segítsük hát őket, s jótettünk helyébe jót várhatunk!

Helyezzünk ki madáretetőt a kertünkbe, és a megfelelő időszakban rendszeresen töltsük fel megfelelő élelemmel!
Kerti itatóval, tavacskával a víz utánpótlásában segíthetjük kis barátainkat. Az itatóban mindig legyen friss víz! Télen naponta egyszer a jég eltávolítása után hideg csapvízzel töltsük fel az itatót! Nyáron vidáman fürdőző madarakat is láthatunk az itatókban.

A téli madáretetés
A madáretetést a téli fagyok beállta után kell elkezdeni. Ez általában november végét, december elejét jelenti. Hidegebb napokon, nagy hó esetén adhatunk egy kicsit több eleséget a megszokottnál. Ilyenkor még több élelemre van szükségük. Fontos tudnunk, hogy a madaraknak szigorú rendszerben telnek a napjaik. Az etetőket egymás után, megszokott időben járják sorra. Ha egy-egy etetőben nem találják a már jól megszokott mennyiségű élelmet, az számukra végzetes is lehet.
Megfelelő mennyiségű energiabevitel hiányában kis testüket a -10 celsius fok alatti hidegben nem biztos, hogy fel tudják fűteni, és a kihűlés fenyegeti őket. Tehát nagyon fontos, hogyha elkezdjük etetni kis barátainkat, azt rendszeresen, felelősséggel tegyük! Ellenkező esetben a jó szándékunk a visszájára is fordulhat.
Etethetjük-e egész évben a madarakat?
Semmiképpen sem! Április elején (a költési időszak kezdetén) mindenképpen fejezzük be a kert madarainak etetését! Ennek elsősorban madárvédelmi oka van. Kutatók számos megfigyelést végeztek ez ügyben, és kiderült, hogy – elsősorban – a cinegék hajlamosak az etetőben maradó napraforgóval etetni a fiókáikat, akiknek a szervezete még nincs felkészülve a nagyobb magvakra. Ennél fogva azokat nem tudják megemészteni, és a gyomortól a nyelőcsőig felgyülemlő magoktól megfulladnak, elpusztulnak. Magevő madaraink többsége rovarokkal eteti fiókáit.
Tehát a téli madáretetés valóban a téli időszakra vonatkozik. Vagyis a téli fagyok beállta után kezdjük el, (november vége, december eleje), és a költési időszak kezdetén (április elején) feltétlenül fejezzük be!

Mit tegyünk az etetőbe?
Leggyakoribb és a legkelendőbb eleség számukra a napraforgómag. Ezt a legtöbb madár örömmel fogyasztja. Kaphatók emellett vegyes téli eleségként ismert magkeverékek, amelyben búza, köles, és egyéb szemes termék is található. Ezt leginkább a zöldike, a citromsármány, a csíz, és a pintyek kedvelik. A cinkegombóc nagy rajongója a csuszka, a fakopáncsok, és természetesen a cinegék. Darabolt, félbevágott dióval csalogathatjuk kertünkbe a szajkót, de természetesen a nagy fakopáncs és a cinkék is örömmel csipegetnek belőle. Megfelelő mennyiségű zsiradékra nagy szükségük van ilyenkor a madaraknak. Szalonnát, faggyút akaszthatunk az ágra, azonban figyeljünk, hogy az ne legyen túl sós, mert ezzel fokozott vízfelvételre serkentjük a madarakat. A téli fagyos időben ez pedig sokszor jelent problémát számukra. Reszelt sajtot, túrót, főtt tésztát és zöldséget, főtt tojást, félbevágott almát is kihelyezhetünk a rigók, ökörszemek, vörösbegyek, szajkók számára.

…és mit ne tegyünk az etetőbe?
A kihelyezett eleséget esőtől, hótól védett, fedett helyre tegyük! Nedves, vizes morzsát, kenyérdarabot sose adjunk a madaraknak, mert az a pusztulásokhoz vezethet! Inkább gyakrabban töltsük meg az etetőt friss eleséggel, mint ritkábban nagyobb adagokkal! Romlott ételmaradékot ne hagyjunk az etetőben, és arra is figyeljünk, hogy a cinkegombóc, vagy a faggyú ne legyen avas!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!