A bambusz óriási jelentőséggel bír Japánban és Kínában, ahol –történelmi feljegyzések szerint- legalább kétezer éve termesztik. Sokáig úgy tartották, hogy a bambusz tipikus trópusi növény, ezért meg sem próbálták más éghajlaton a szaporítását, ám, mint később kiderült, nagyon is jól érzi magát a növény más éghajlaton is, sőt az 1800-as években Európába érkezett bambuszfajták mindegyike remekül tűri a fagyot is. Napjainkban több mint 200 fajtája található meg kontinensünkön, de hazánkban az utóbbi évtizedben lett egyre népszerűbb.

Gyorsan terjedő, gyorsan növő bambusz, a hasznos növények királynője. Jelenleg több mind 1580 féle emberi felhasználását találták, például papírt, padlót, póznát, élelmet, kosarat, hidat, legyezőt, kerítést, kalapot, akupunktúrás tűt és xilofont készítenek belőle. Érdekességképen: Edison bambuszt használt az első sikeres villanykörtéjének izzószálaként.

A bambusz Ázsiában olyan fontos, hogy gyakran „testvérnek” hívják.

Sok mérsékelt övi fajtája „futó” bambusz, éppen ezért vannak, akik nem túlzottan rajonganak érte, mondván túl gyorsan elburjánzik. Ám sok bambuszkedvelő számára előnyei nagyban egyensúlyozzák könnyen kezelhető hátrányait.

Szép, megnyugtató növény

 Kevés látvány és hang nyugtatóbb egy fárasztó munkanap után, mint a susogó bambuszliget, mely átölel és csillapít egy térrészt a magasba szökő és a feje fölött összeboruló zöld bambuszszálak erdejével. Levelei egész évben megmaradnak, így állandó menedéket és térelválasztót alkot. A bambuszliget, akármilyen kicsi, meditációs hely, mely kiszűri a külső világot. Háztulajdonosok fajták tucatjaiból választhatnak a térdig érőtől kezdve a több méterre magasodókig, a ceruzavékonyságútól a 10 cm-es bambuszgerendákig.

Alakja és színe is változó, szárai lehetnek egyenesek, görbék és cikcakkosak, vesszői zöldek, aranyszínűek, csíkosak, kékesek vagy feketék, levelei egyszínűek, tarkák és csíkozottak.

A bambuszt nem bántják az őzek és más vadak. Gyökerei, hasonlóan a többi fűféléhez, derékban nem vastagodnak, lehet a szennyvízrendszer szivárogtató mezője fölé ültetni anélkül, hogy a csövek eldugulásától kéne tartani.  Meredek lejtőn természetes erózióvédelmet nyújt, mert rizómás gyökerei erős hálózatba fonódnak. (A rizóma egyes növények föld alatti szára, mely a tápanyag elraktározását szolgálja)

Őshazájában helyreállítási folyamatokban használják tarvágások vagy más módon tönkretett földek gyógyítására. Fagytűrő képessége változó, a kizárólag trópusokon megélő fajoktól egészen a keményebb fagyokat is túlélőkig.

A bambusz élelemforrás is. A legtöbb fajta fiatal szára ehető; finomak párolva vagy sütve. Tulajdonképpen úgy lehet féken tartani a bambusz esetleges burjánzását, ha megeszel minden, a kijelölt zónán kívül próbálkozó hajtást.

 

Néhány ötlet a bambusz féken tartására:

Gondolkozz úgy, mint a bambusz. Fejlődéséhez víz kell. A szárazabb nyáron legegyszerűbben úgy állható el az útja, hogy nem locsoljuk a kívánt növekedési területen kívüli részt. Bambuszt tavak, keményre taposott ösvények vagy kövezett utak mellé ültessünk,  ezek elméletileg megállíthatják a növényt, de néhány energikus faj rizómái csak megkönnyebbülnek a konkurens gyökerek hiányától, és átkúsznak az útburkolat alatt, majd boldogan törnek felszínre a túloldalon. Ennek kiküszöbölésére vannak nem terjeszkedő, egy csomóban növő bambuszok, úgynevezett sympodiális fajták, melyek ebből a szempontból a futó bambuszok ellentettei.

Megfékezéséhez úgynevezett bambuszsorompókat is kapni, de házilag is kivitelezhető, olcsóbb megoldás is létezik. Kevésbé drága, használt üvegszálas tetőfedő lapokat, bontott műanyag redőnyt, más, nem oxidálódó lapokat is süllyeszthetünk fél méter mélyen, enyhén kifelé döntve a földbe, melyek így felfelé terelik a rizómákat. Betonból is építhetünk hasonló torlaszt.

Egyes termesztők tófóliával bélelt, 30 cm mély ágyást készítenek.

A bambusz arra való, hogy használjuk

A legjobban úgy tudjuk visszafogni a bambuszt, ha használjuk! Ezek a növények szemlátomást aktív viszonyt ápolnak az emberrel, emberi társaság nélkül gyakran ellankadnak. Vagyis egyed a rossz helyen kinőtt hajtásokat, ritkítsd és használd fel a 3-4 éves pálcákat, és kis találékonysággal bővítheted az ismert alkalmazások listáját.

Szinte minden növény multifunkciós, csak a kertész fantáziája szab határt az alkalmazási módoknak. Csupán nem szabad elfeledkezni arról, hogy a növények nem egyfajta termék, például virág vagy gyümölcs előállítására valók. Sokkal fontosabb, hogy serényen gyarapítják a talajt, gyűjtik a vizet, kártevőket szorítanak vissza vagy éppen rovarokat csalogatnak. A növények dinamikus szemlélete finom szemléletváltást igényel – úgy tűnik, hogy az idő legnagyobb részében csak ott ülnek; idővel azonban a kerti ökológia aktív szereplőiként tekinthetsz rájuk.

Néhány tipikus kerti felhasználása: leveleiből és ágaiból fészek épül; cinkéket, szürkebegyeket és más madarakat csalogat sűrű, susogó lombja közé; a nád lehet a lugas tartórésze és felső rácsozata; kerti rudak végtelen forrása; ideiglenes vagy állandó kerítés; Huckleberry Finn-stílusú pecabot gyerekek számára. Ügyes barkácsolók készíthetnek kézzel merített papírt, szélhárfát, furulyát, bútort bambuszrudakból; és szó szerint ezer más dologra alkalmas.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!