A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete az idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát – mondván kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

A házi macska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.
Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házi macskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy nagyon sok emlőst és madarat ejtenek el – magyarázta Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás „fő felelősének” tart.


A tudós szerint a macskák

„100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait”.

Wojciech Solarznak nemrég egy tévévitában egy állatorvossal szemben kellett megvédenie az álláspontját. Dorota Suminska írónő, az A boldog macska című könyv szerzője szerint méltatlanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, pedig annak több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek „madárgyilkos” homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házi macska besorolása megfelel az EU-s irányelveknek.
A macskát kb. 10 ezer évvel ezelőtt háziasíthatták az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában – érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!