Az eper könnyen termeszthető növény, amely általában anélkül is terjed, hogy külön palántákat kellene ültetnünk. Kedvező körülmények között az eper nagyon gazdag termést eredményezhet. Van néhány tanács azonban, amelyet figyelembe kell vennünk, ellenkező esetben azt kockáztatjuk, hogy a palánták elpusztulnak, mielőtt gyümölcsöt hoznának.

A fajtától függően az eper késő tavasztól kora nyárig, sőt akár őszig is teremhet gyümölcsöt. Hideg éghajlaton az eper palántákat kora tavasszal kell kiültetni, meleg területeken viszont akár ősszel is ültethető.

Mit tilos az eper közelébe ültetni?

Nagyon fontos, hogy milyen növényeket ültetünk az eperpalánták mellé. Ezek ugyanis kártevőket rejthetnek magukon, vagy olyan rovarokat vonzanak magukhoz, amelyek negatív hatással lesznek a gyümölcsre. Egyesek káros gombákat vagy akár betegségeket is terjeszthetnek.

Ha el akarjuk kerülni az eper kártevőkkel való szennyeződését, ne ültessünk a közelébe:

  • paradicsomot,
  • padlizsánt,
  • burgonyát,
  • dinnyét,
  • paprikát,
  • rózsát,
  • mentát.

Ezek egy része akár a gyümölcs teljes hervadásához is vezethet.

Hetente legfeljebb 5 cm vizet biztosítsunk a növénynek a gyökérnél, de vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, mert megfonnyad. Ha viszont betartjuk a megadott mennyiséget, akkor igazán lédús gyümölcsöket fogunk élvezni.

Fontos!

Az epernek gazdag, nedves talajra van szüksége az egészséges növekedéshez. Ültetés után talajtakarót helyezhetünk a növények gyökereihez, mely fenntartja a hőmérsékletet az eper gyökerénél, megtartja a nedvességet, csökkenti a gyomok növekedésének valószínűségét, és a jövőbeni gyümölcsöket a föld felett tartja.

Soha ne használjunk ehhez fekete műanyag csíkokat, mert az növeli a talaj hőmérsékletét. Az optimális növekedéshez ugyanis hűvösebb talaj szükséges. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!