Divat, természetes igény és kényszer is, ezért érdemes a kertünkben tartani!

A gyógynövények és a gyógynövény-készítmények iránti igény folyamatosan növekszik. Egyre többen vannak, akik mélyrehatóbban szeretnék megismerni őket, és beépíteni mindennapjaikba. Ez ma divat, természetes igény és kényszer. Mindhárom szerepet játszik a folyamatban.
DIVAT, mert hihetetlen profit rejlik egy-egy új, lehetőleg minél egzotikusabb és távolibb növény körül felvert médiaiszap hullámai között. KÉNYSZER, mert a hazai betegségügy irányítói egyre kevesebbek számára teszik elérhetővé a gyógyszereket, a kezelési eljárásokat. De szerencsére TERMÉSZETES IGÉNY is, az egészségnek ez az egyetlen, a természettel szoros harmóniából fakadó útja.

A gyógynövények valójában az egészség növényei és nem a betegségeké. A bennük rejlő tudást - melyet eleink ismertek és évezredeken át használtak is - nekünk most apró, de még fellelhető mozaikokból kell újra összeraknunk, és működtetni. Nem akkor kell keresgélni a gyógynövényeket, amikor már itt a baj, hanem életünk részeként használni őket.
A régi bölcsesség is mondja „étked legyen gyógyszered”. Ahogy a természet biztosítja számunkra a mindennapi életerőt, ugyanúgy ott van körénk teremtve a botlásaink, tévelygéseink okán kialakuló betegségek és problémák megoldását jelentő segítség, az év minden szakában és minden percében. Azt a növénykét kell meglelnünk legközelebbi környezetünkben, amely gyógyír lehet gondunkra, bajunkra.

Gyulladásos problémákra – legyen az kívül bőrünkön, testünkön vagy belül érezzük – szedhető most frissen a kamillavirág, a cickafark virág vagy a körömvirág. Épp az lesz jó, ami nálunk terem. Ha mindegyik terem, keverhetjük őket. Friss forrázatukat kortyolhatjuk teaként, borogathatunk vele gyulladt testrészt, vagy a megtört friss virágot borítsuk rá, hogy gyógyító nedvei bejussanak a fájós helyre.

Ha nyári időben éppen torokgyulladásban, megfázásban szenvedünk, most virágzik a közönséges párlófő (apróbojtorján) melynek virágzó hajtásaiból készített tea hajdan dalnokok, szónokok kedvelt toroköblögető szere volt. Akinek a környékén inkább az ökörfarkkóró, vagy nedvesebb vidéken lakóknál a fehérmályva terem, előbbi virágszirmaiból, utóbbi leveléből (ez áztatással) készített tea hozhat enyhülést.

Ha a mandula is rakoncátlankodik, keverhetünk hozzájuk orvosi zsálya levelet, vagy diólevelet is. Ezek szinte egész nyáron szedhetők. A növények kipréselt leveleinek nedve bőrgyulladások, végtagfájdalmak enyhítésében lehet segítség. Együtt főzve a leveleket, virágokat a főzetet fürdővízbe önthetjük aranyeres gondok esetén. A zsályából finom bor is készíthető, hogy téli hónapokban is élhessünk melegítő, gyógyító erejével.

Persze nem csak a már jelentkező gondokra, hanem megelőzésre, vagy éppen csak jókedvünkre is készíthetünk gyógynövényekből reggeli italt, üdítőt. Szinte nincs olyan szeglete az országnak, ahol ne lelnénk fel valamilyen mentafélét, melynek levelei most vannak a legjobb érési időpontban. A borsmenta, a fodormenta, a macskamenta leveleiből friss, a melegben hűsítő hatású tea készíthető. Egy-két megtört sárgabarack maggal elegáns vendégváró ital.

Van aki tejbe öntve szereti, de étkezés előtt fogyasztva az emésztést is segíti. Fürdőkbe téve hűsítő, nyugtató hatású. Kevés alkohollal és mézzel kellemes mentalikőr készíthető belőlük, ami hűtve fogyasztva a legkitűnőbb. Bár a frissen készült formák a legjobbak, az igazi mézzel készített mentaszörp egész évben fogyasztható.

A kiránduló, fáradó vándorok segítségére szinte mindenütt terem az útifű. Akár a széleslevelű, akár keskenylevelű fajta levelei alkalmasak a cipőfeltörés, rovarcsípés, horzsolások enyhítésére. A megtört, összezúzott, vagy kicsit megrágott leveleket kell ráborítani a fájós felületre, vagy a csípésekbe bedörzsölni, hogy nedvük beszívódjanak bőrfelületen.

A nyár kellemetlen élményinek enyhítésére a szúnyog és rovarcsípések megelőzésére érzékenyeknek jó bedörzsölő a petrezselyem levelének friss nedve. De rovarriasztó a büdöske, a gilisztaűző varádics, a margitvirágok számos változata is. Ezekből készített csokor díszítheti kerti asztalunkat, vagy eldörzsölhetünk néha egy-egy virágot a kellemetlenkedők távoltartására.

Bár a nyár a zöldségek széles választékát kínálja, de saláták közé most is tehetünk friss gyógynövényeket. Ízesíthetjük, gazdagíthatjuk citromfő, menta, katángkóró zsenge leveleivel. Ha szabadtéren hús sütünk főszerként használható az orvosi zsálya, a fekete üröm levele is.
Ezeket eleink nem szakácskönyvekből, újságcikkekből, vagy jól reklámozott egészség megőrző program keretében készítették, hanem szüleiktől, azok meg az ők szüleitől tanultak, hogy minél többfélét, minél változatosabban egyenek abból, amit  a velünk, körülöttük élő természet nap mint nap biztosít.

Nekünk ez a gondoskodó anyaöl a Kárpát-medence. Ennek biológiai, energetikai, információs rendszere alakította és alakítja, működteti a mi szervezetünket is, ennek vagyunk részei. A gyógynövényeink is. Azok, amelyek számukra a legtöbbet, az egészséget adhatják. Meg kell tanulni újra megszólítani őket. Valamikor tudtuk. Ez a tudás, a növények ismerete a magyar népi műveltség része.

Ha ezt ismét élővé tesszük, utat találunk a gyógynövények felé is, és szinte önmaguk árulják el a bennük rejlő kincset a tudást. Hisz ők is részei dalainknak, verseinknek, faragásainknak, játékainknak, építészetünknek és mindennapi tárgyaink formáinak. És részei a magyar népi gyógyítás összefüggő rendszerének.
Ez a rendszer itt, velünk együtt alakult ki. Rendkívül széles eszköztára a gyógyításnak. A gyógyító masszázsoktól az inazáson, köpölyözésen, csontkovácsoláson át a füves emberekig mindegyik csak része annak a gyógyító műveltségnek, mely elkísérte az embert a születéstől a haláláig mindvégig az egészsége szolgálatában.
Dr. Pál Zoltán patikus

Régi háziszerek a család minden tagjának friss, kézzel gyűjtött gyógynövényekből

CICKAFARK
Hatása: kórokozóellenes, gyulladáscsökkentő, görcsoldó, vérzéscsillapító, hámosító.
Külső hasznai: égési sebek, ekcéma, visszeres lábszárfekély, aranyérbántalmak, egyéb sebek, fekélyek ápolására, tüneteinek javítására. Bedörzsölőszerként izomlazításra, rovarcsípés enyhítésére. Hüvelymosásra (+ körömvirág). Belső szervek gyulladásának külsőleges kezelésére.
Szépítőszerként: napégette bőrre nyugtató. Kiütésre, gyulladásra hajlamos bőr ápolására.

FOKHAGYMA
Hatása: kórokozóellenes, vérrögképződést gátol. Koleszterinszintet csökkent, érelmeszesedés megelőzésére, -lassítására. Magas vérnyomás kiegészítő kezelésére. Gyulladáscsökkentő, energetizáló.
Külső hasznai: bőrproblémák tüneti enyhítésére mint: herpesz, rovarcsípés, viszketés, psoriasis, ekcéma, szőrtüszőgyulladás, bőrkidörzsölődés. Érzékeny bőrőeknek szappan helyett mosakodó krémként. Érfalakra javítólag hat. Talpmasszázshoz.
Szépítőszerként: tisztátalan, problémás bőrre (a hajas fejbőrön is). Pattanásokat eltünteti, újak képződését gátolja. Védi a bőrt a környezet ártalmai ellen. Szemüvegesek szemránckréme.

KÖRÖMVIRÁG
Hatása: kórokozóellenes, gyulladáscsökkentő, a szervezet ellenálló képességét fokozza, hámosító, bőrújraképződést serkentő.
Külső hasznai: nehezen gyógyuló sebek ápolására, mint gennyes bőrgyulladás, furunkulus, lábszárfekély, felfekvés. Aranyér bántalmak, visszeres láb, ekcéma, zúzódások, ínhüvelygyulladás enyhítésére.  Hüvelyöblítésre fehérfolyásnál (+cickafark). Borotválkozás után szőrtüszőgyulladás megelőzésére (zselé). Bőr puhítására kézen, lábon. Korpádzó fejbőr szárazságának csökkentésére hajmosókrémként.
Szépítőszerként: száraz, gyulladásra hajlamos bőrre nyugtató. Frissítő, hidratáló, tápláló, hámosító hámvédő.

MEZEI ZSURLÓ
Hatása: vizelethajtó, salaktalanító, enyhe fertőtlenítő, vérzéscsillapító.
Külső hasznai: köszvényes ízületi gyulladásban és nem gyulladásos jellegő ízületi betegségben bedörzsölő szerként a tünetek enyhítésére.  Nehezen gyógyuló sebekre kiegészítőként, orrvérzésre, lábdagadásra, bőrviszketegség nyugtatására, lábizzadás csökkentésére.
Szépítőszerként: tisztátalan bőrre fertőtlenítő hatású. A miteszeres arcbőrt tisztítja.

LEVENDULA
Hatása: nyugtató ingerlékenységnél, kimerültségnél; helyi bőrizgató, enyhe gyulladáscsökkentő, görcsoldó, összehúzó.
Külső hasznai: bedörzsölő szer reumás fájdalmakban, idegzsábában, szaggatásnál, fejfájásnál a homlok- és halántékra, ernyedt tagok erősítésére. Ficamodásokban borogatóként. Véraláfutást oszlat.
Szépítőszerként: bőrkisimító, feszesítő, hidratáló.

KAMILLA
Hatása: gyulladáscsökkentő, lágyító és oszlató, görcsoldó, fertőtlenítő, sebgyógyító.
Külső hasznai: borogatószer szemkötőhártya gyulladásnál (tea), szemhéj gyulladásnál (zselé). Hüvelyöblítő fehérfolyásnál (+körömvirág). Gyulladásos bőrgyógyászati folyamatok kiegészítő ápolására felfekvés, nehezen gyógyuló sebek, különböző sérülések, visszeres lábszárfekély esetén. Ekcémás felületek nyugtatására. Égési  tünetek enyhítésére.
Szépítőszerként: zsíros, tisztátalan bőrre fertőtlenítő, nyugtató, bőrérzékenységet csökkentő.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!