Az időjárás az idén is próbára tette kertünket, különösen az augusztusi hosszan tartó hőség gyötörte meg a növényeinket. Reméljük, hogy hosszú, szép őszünk lesz, a színesedő levelek, kései virágok és az ápolt gyep látványa kárpótol a sok kerti munkáért. De még nincs vége, ősszel is akad tennivaló. Itt az ideje az újabb trágyázásnak.

A nyári időszakban kimerült gyepnek nagy szüksége van megfelelő tápanyagra, amivel megerősödhet, és felkészül a télre.
Jegyezzük meg: nem trágyát szórunk, tápanyagot pótolunk!
Ehhez választunk trágyákat, ősszel a téli felkészítő, más néven stresszkezelő, vagy az egész évben alkalmazható öko gyeptrágyát. Az általunk javasolt gyeptrágyák a tápanyag pótláson kívül a talaj minőségét is javítják.


• Nem győzöm hangsúlyozni a jó talaj fontosságát. A rendszeresen kezelt talaj laza, jó levegő- és vízáteresztő, a gyökér könnyen növekszik. A mélyre hatoló, sűrű gyökérzet igen hasznos a fű számára. Feladata, hogy lehorgonyozza a növényt a talajba, felszívja a nedvességet és tápanyagot, ami az egészséges fejlődéshez szükséges. Az erős gyökérzet képes eljuttatni a talajban lévő tápanyagot a növény szárába, levélzetébe, a rövid, ritka gyökerek a kijuttatott tápanyag kis részét tudják csak felszívni. Tehát hiába gondoskodunk tápanyagról, ha a satnya gyökérzet nem bírja elvégezni a munkát. A tápanyag ott marad hasznosulatlanul a talajban, majd később az esőzések során kimosódik.
• A jól megerősített fűszálak kevésbé fogékonyak a téli betegségekre (pl. hópenész).
Jobban ellenállnak a hideg szélnek, jeges esőnek, nem fulladnak be a hótakaró alatt.
Továbbá a tavaszi indulás is erőteljesebb lesz, korábban „magához tér” egy gondozott, tápanyaggal erősített gyep, mint éhes társai.
• Még van jó néhány hét a nyárutóból, kora őszből, a virágzó növényekkel is van tennivaló. A Hortenzia táp kékítővel második kezelése most esedékes, mivel évente kétszer tavasszal és ősszel kell megkapja a kékítős tápanyagot, ha a kék színű hortenziában szeretnénk gyönyörködni.
• A rózsák, évelő kerti és balkonnövények, cserjék még egy kezelést nagyon jó néven vesznek, a gyephez hasonlóan megerősödnek, sokáig virágoznak. Bízhatunk benne, hogy egészségesen átvészelik a telet.
Az utolsó tápanyag kijuttatást időzítsük október közepére, végére. Ha ezután váratlanul beköszönt a hideg, ne búsuljunk, növényeink a talajban lévő tápanyaggal együtt nyugalomba vonulnak, és az első tavaszi napsütéses napokon, amikor a talaj kicsit átmelegedett, vígan felszívják a tápanyagot, plusz munícióval indulnak az új szezonnak.

Honlapunkon és Facebook oldalunkon megtalálja őszi akciós termékeinket!
Jó kertészkedést!
Körmendy Klára
Gramen Kft

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!