Egyáltalán nem nehéz! Tavasszal ki is ültetheted!

Aki szeret kertészkedni, télen is talál magának tennivalót! Például új életet ad a vágott virágoknak!

Kevesen tudják, hogy az ajándékba kapott rózsát könnyen gyökereztethetik. Első lépésként vágjuk le egy éles késsel a rózsa felső felét. A megmaradt rész ne legyen hosszabb 25 cm-nél. Ahol levágtuk, “forrasszuk” be egy kevés viasszal. (gyertya minden háztartásban van) Távolítsuk el az összes levelet a szárról, és enyhén vágjuk be az alsó felét is. Ezután tegyük a szálat egy speciális közegbe. Két lehetőség közül is választhatunk:

1. Élesztős víz - Oldjunk fel 1 liter vízben 100 mg élesztőt. Állítsuk bele a rózsatövet egy napra ebbe a keverékbe, úgy, hogy a szár kb. ⅓ részét érje az élesztős lé. Egy nap múlva vegyük ki a léből, mossuk le, majd állítsuk bele egy vízzel félig töltött vázába. Addig, amíg előbukkannak az első gyökerek, folyamatosan minden nap pótoljuk újra a vizet, hogy pontosan félig érje a rózsatövet.

2. Mézes víz - Egy liter vízben oldjunk fel egy kevés mézet. Áztassuk bele a rózsatövet 12 órán keresztül. Majd az előbbi módszerhez hasonlóan tegyük át a rózsát tiszta vízbe, és várjuk, hogy meggyökerezzen.

Jó kísérletezést!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!