A sárgarépának, gyökérzöldség lévén, nitrogénben szegényebb, foszforban és káliumban gazdag tápszerre van szüksége. A nitrogénben gazdag tápszerek ugyanis a levelek növekedését segítik elő, a gyökér azonban fejletlen marad. A kálium és a foszfor azonban segít a sárgarépa gyökerének növekedésében és egészségének megőrzésében.

Amikor a növények már kihajtottak, és körülbelül 7-8 cm magasak, használhatunk egy természetes, házilag előállítható tápoldatot. Ennek az elkészítéséhez mindössze burgonyahéjra van szükségünk.

Sokan egyszerűen kidobják a krumpli héját, és kevesen tudják, mennyire gazdag káliumban - majdnem kétszer annyit tartalmaz, mint a banán.

A kálium mellett a burgonyahéj foszfort, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Természetesen, ha van banánhéjad, azt is felhasználhatod, vagy kombinálhatod is a krumplihéjjal.

Így készítsd a tápoldatot

Miután megtisztítottuk a krumplit, a héjat kisebb darabokra vágjuk, hogy a víz könnyebben átjárja, és könnyebben kivonja a benne lévő káliumot és más elemeket.

Ha felaprítottuk a krumplihéjat, tegyük egy tál vízbe, úgy, hogy a víz teljesen ellepje, és hagyjuk állni két napig.

A két nap elteltével a burgonyahéj megpuhul, és pépszerű állaga lesz. Ha ezt leszűrjük, egy káliumban rendkívül gazdag oldatot kapunk, amit fel kell hígítanunk - 1 literhez adjunk hozzá 5 liter vizet.

Ezzel a tápoldattal 15 naponta öntözhetjük a sárgarépát, különösen a növekedés első időszakában, hogy nagyobb, vastagabb répákat kapjunk.

Ezt az oldatot nemcsak sárgarépához, hanem paprikához, paradicsomhoz, padlizsánhoz, burgonyához, uborkához, tökhöz és dinnyéhez is használhatjuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!