Tévhit, hogy minden kaktusznak meleg kell!

Bár az első fagyok megjelenéséig a legtöbb kaktusz kint hagyható, tudni kell róluk, hogy ezek a növények nem igazán érzik jól magukat a szobában. Néhány fajtájukat kivéve még nyáron sem érzik jól magukat a szobában, éppen ezért télen is más elhelyezést igényelnek, mint más növények.

Nézzük, mit ne tegyünk, kedvenc szúrós növényünkkel, hogy átvészelje a telet.

Ősszel a kaktuszok megszabadulnak víztartalékuk nagy részétől, így készülnek fel a télre. Ilyenkor összetöppednek, és a tapasztalatlan kertész azt hiszi, vízhiányban szenved a kedvencük, ezért jó alaposan meglocsolja. A gyökérzet a pangó víz miatt rothadásnak indulhat, és a kaktusz előbb utóbb kipusztul.

Sokan a kertből egyből a fűtött szobába viszik a kaktuszokat, ami majdnem annyira végzetes, mit a téli fagy a növény számára. Persze vannak kifejezetten melegigényes fajok is, számos kaktusz Brazíliából és a Kelet-Afrikából, Arábiából és egyéb melegebb helyről származó pozsgások. Ezeknek legalább 15-20 fokot kell biztosítanunk télen is, de a legtöbb esetben az ideális teleltető hőmérséklet 6 és 12 Celsius között van.
A 12 fok feletti hőmérséklet káros: elindul a hajtásnövekedés, a kaktusztestek elnyurgulnak, és halvány színűek lesznek. A későbbiekben ezek a megnyúlt testek nem alakulnak át rendes levelekké, hanem esztétikailag rontják a növények értékét.

Az öntözést a hűvösben tartott kaktuszok esetén teljesen be kell szüntetnünk, ugyanis a pihenés miatt növényeink nem használnak fel vizet és a hideg miatt a cserepek kiszáradása szinte nulla, ezért a penészedés, a gombák elszaporodása elpusztíthatja kaktuszainkat.

A melegebbet igénylő társaik esetében is maximum 2-3 hetente öntözzünk, nagyon kevés vízzel, különben elindulnak bennük a vízraktározási folyamatok, és a levelek ahelyett, hogy arányosan fejlődnének, elkezdenek megnyúlni, felnyurgulni. Rossz esetben túlöntözés is előfordulhat, és az a kaktusz rothadásához vezethet.

A hőmérsékleten kívül ilyen még a lehetőleg minél alacsonyabb páratartalom, a csepegő víz kizárása és a rágcsálók távol tartása. Ehhez megfelelő helyiségek a lakásban, pince, enyhén fűtött, üvegezett erkély, stb. A sötét az sem baj, mivel ilyenkor szinte csak lélegeznek nem létfontosságú a fény.

Tavasszal azonban fokozatosan kell hozzászoktatni a növényeinket a napfényhez. Először árnyékban tartsuk őket, majd pár nap szokatás után tehetőek csak ki a napfényre. Az öntözést és a tápoldatozást  is fokozatosan vezessük be.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!