Rózsa-tippek őszre

Ősszel a kert minden növényét lássuk el megfelelő mennyiségű káliummal és magnéziummal, hogy növényeink kellően felkészülhessenek a télre! ....hogy rózsáink jövőre gyönyörű, dús virágözönben pompázzanak, megfelelően készítsük fel őket a hideg téli napok átvészelésére! Így tavasszal egészségesen, erejük teljében hajtanak majd.

Új rózsatöveket október, novemberben ültethetünk, ha azonban nagy fagyveszélynek kitett helyre szeretnénk ültetni, kedvezőbb időszak rózsáink számára a tavasz. Az egészséges, szépen virágzó rózsa alapvető feltétele a megfelelő minőségű talaj. Ültetéskor humuszban gazdag, laza talajt tegyünk rózsáink alá, ezzel megkönnyítjük a gyors begyökeresedést, és segítjük a könnyebb tápanyagfelvételt. Semleges, esetleg enyhén savas, vagy enyhén lúgos virágföldet vásároljunk számukra, amelynek a pH-értéke 6,4 és 7,5 között van.

Konténeres vagy szabadgyökerű rózsát ültessünk?
Szabadgyökerű növényeket csak pihenő stádiumban, azaz kora tavasszal (rügyfakadás előtt) és késő ősszel (lombhullás után) ültethetünk. Konténeres társaikat az év bármely időszakában telepíthetjük kertünkbe. A konténeres rózsák előnye, hogy már jó minőségű, tápdús földbe ültetve kapjuk, és egész biztosan begyökeresedtek. A szabadgyökerű növények árban jóval kedvezőbbek, azonban ha az árudában nem gondozták megfelelően és egyszer-kétszer kiszáradt, a gyökeresedés nem biztos. Éppen ezért csak megbízható, ismert kertészetből vásároljunk, szakember segítségével!

„Én a Jóföld rózsaföldjét használom, - nekem ez vált be a legjobban. Közvetlenül a gyökér alá egy maréknyi Gyökéritatót és Humin Power G-t teszek, ezzel évekre biztosítom a gyökérzet megfelelő fejlődését és kellő tápanyaggal látom el új szerzeményemet. A maradék Humin Power G-t elteszem tavaszra.”

Októberben a megfelelő tápanyaggal ellátott rózsáink még vígan virágoznak, gyönyörködjünk hát bennünk! Az elvirágzott virágfejeket továbbra is rendszeresen távolítsuk el! A foltos, sárga lehullott leveleket semmiképp ne hagyjuk a talajon, mert a fertőzést okozó gombaspórák áttelelhetnek a talaj felső rétegében! Ezeket a leveleket egy jó kis szalonnasütés vagy grillezés alkalmával égessük el! A komposztba ne tegyük! Amennyiben rózsánkon megbetegedés jeleit tapasztaljuk, még leveles állapotban védekezzünk Score vagy Dithane szerek valamelyikével! A növényvédő szereket 10C° feletti hőmérsékleten juttassuk ki!


 Ősszel mindenképpen lássuk el téli felkészítő tápanyaggal rózsáinkat! A kálium- és foszfortúlsúlyos táp segíti a szövetek megerősödését, a növény jobban ellenáll a téli fagyoknak és segíti a gyökerek megerősödését.
 
Biokertápolás Tippünk:
Ha van otthon őszi gyeptrágyánk, abból nyugodtan használhatunk rózsáinkhoz erre a célra, de a Kert-őr, Humin Power G vagy a Siforga is kiváló szerves tápanyagok a téli felkészítésre.
 
Őszi gyeptrágyák:
DCM BIO őszi gyeptrágya, Substral téli felkészítő táp, ICL (Scotts) Pre-Winter gyeptrágya.
November az őszi metszés ideje. A rózsa szára viszonylag puha és könnyen sérül, ezért csak jó minőségű metszőollót használjunk, amely nem roncsolja a növényt! A feltörő vadhajtásokat kacorkéssel távolíthatjuk el. Ez egy hajlított pengéjű kertészkés. Kupacoljuk fel a földet a rózsatövek aljára, az így keletkezett árokba pedig tegyünk Siforgát, Kert-őrt, vagy komposztot, ezzel a fagy ellen védjük növényeinket, és a talaj tápanyag-utánpótlását is megoldjuk. Az őszi és tavaszi lemosó permetezést ne felejtsük el, hogy jövőre kártevőktől és kórokozóktól mentesen, tiszta lappal kezdhessük az kerti szezont!


Kellemes Kertészkedést Kívánunk!
2094 Nagykovácsi, Kossuth Lajos u. 14.
Tel: 06(26)389-632, 06(30)302 2460
www.biokertapolas.hu www.latinkert.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!