Hasznos trükk, amit érdemes tudni a kezdő kertészeknek is!

A természet úgy működik, hogy minden élőlénynek megvan a maga szerepe és haszna, csak az ember értelmezi másképpen ezt az íratlan szabályt úgy, hogy a kerti növényeit megpróbálja különböző módszerekkel védeni. Csak nem mindegy ez hogyan történik, környezetkímélő vagy netán ártalmas az élővilágra, akár az egészséget is pusztító módon.

Nézzünk egy hasznos tanácsot, hogyan védheted meg a zöldséget, a gyümölcseidet és a virágaidat a kártevőktől, valamint a különböző betegségektől.

 

Ha gond van a szobanövényekkel és a cserepes virágokkal, szúrj le egy gyufaszálat fejjel lefelé a cserép szélétől 5 cm távolságra a földbe, aztán öntözd meg a növényt. Két nap múlva cseréld ki a gyufát, rá két napra pedig eltűnnek majd a károkozók.
A módszer titka a rézben és foszforban rejlik, amit a gyufa is tartalmaz, mert ezeket a kémiai anyagokat a kártevők nem bírják.

Ez a módszer persze kint a kertben is alkalmazható, leginkább a lóbogarak ellen.
Egy kis kenyeret márts bele a vízbe, utána gyúrj belőle diónyi golyót, majd szúrj bele 10-12 fej gyufát. A nedvesség hatására a réz és foszfor bekerül a kenyérbe. Ezután a golyóból formálj még kisebb, zöldborsó méretű golyókat, majd helyezd a lóbogarak fészke elé, 50-70 cm-re egymástól.
Ez hatékonyan elűzi a kártékony bogarat, és nem kell drága, a környezetre is veszélyes kémiai vegyszert használnod!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!