A kertészkedés önmagában is környezettudatos tevékenység, de pár trükkel még fokozhatjuk is! Íme:

1. Kezdj el komposztálni!

Minden komposzttal, amit magad készítesz közelebb kerülsz a teljesen hulladékmentes és önellátó kertészkedéshez. Tudom, csak magamat ismétlem, de amikor hulladékmentes kertészkedés (és életforma) kialakítása a cél, akkor a házi komposztálás egy alaptétel, már csak azért is, mert a komposztálóba kerülő dolgok egyetlen molekulája sem megy veszendőbe.

A komposztálás csodájának hála, a tavalyi zöldség és gyümölcs maradékok és nyesedékek zöld hulladéka biztosítják az idei év gazdag és egészséges termőtalaját.

A saját komposzttal csökkentjük a műanyag hulladék zsákok számát is, amiben ezeket a kertészeti áruházakból hazaszállítjuk. Tanulmányok igazolják, hogy a házi komposzt akár 20%-al is megnövelheti talajunk termőképességét.

2.  A jó vetőmag elengedhetetlen

Az előnevelt palánták ára a kertészetekben meglehetősen borsos is lehet és bizony fogalmunk sincs róla, hogy az adott növény milyen magból csírázott ki. Az a mag genetikai módosításoktól mentes, biomag volt vajon?

Akkor milyen magokkal kezdjek kertészkedni?

Költségkímélő megoldás lehet, ha az első év után mindig elteszel pár magot a következő évre.

Amikor saját növényeidet termeszted magról, legyél kreatív a műanyagmentesség terén.

Wc papír gurigák, tojástartók, újságpapírból készített tárolók, komposztálható papír poharak, üres tojáshéjak…ezek mind nagyszerű szolgálatot tehetnek, amíg a növénykéid akkorára nőnek, hogy átültetheted őket végleges helyükre.

Készíts miniüvegházat a csíráztatáshoz úgy, hogy egy üres ásványvizes flakonnal takarod a földet, így akár a végleges helyére is vetheted a magokat (pl. salátát) és a kártevő csigáktól is megóvhatod a termésedet.

Extra tipp: Megmaradt pár zacskó magod az előző évekből, de már lejártak?

Tedd őket a hűtőbe 1-2 hétre és úgy ültesd el!

 

3. Vízpazarlás nélkül a kertben

Íme 4 trükk, hogy még több vized legyen a kertészkedéshez:

 

Talajtakarás (mulcsolás) a növények körül

Egy réteg lehullott (egészséges) levél vagy levágott fű képes megőrizni a talaj nedvességtartalmát, megelőzni a gazképződést, egyensúlyban tartani a talaj hőháztartását és ásványi anyagokkal táplálni a növényt, hiszen lebomlanak.

Vásárolj egy esővíz tárolót

Ha családi házban élsz érdemes az eresszel összekötni, de még a teraszon is érdemes ezeket elhelyezni, mert ha jól eltaláljuk a pozícióját, a tetőről lezúduló vízsugár is képes pillanatok alatt feltölteni egy ilyen edényt.

Légy kreatív

 Meglepődnél, hogy olyan helyen is találhatsz felhasználható vizet, ahol nem hitted volna. Ha van szárítógéped és természetes mosószert és öblítőket használsz, nyugodsz szívvel felhasználhatod a kondenzvizet locsolásra. A pincében elhelyezett páramentesítő készülékekben (ellenőrizd a leírását) összegyűlt víz is ugyanígy hasznosítható.

A műanyagok új élete

Vágj lyukakat a műanyag palack aljára és állítsd bele a földbe úgy, hogy vízelvezető csatornaként pont a gyökerekhez vezesse a vizet. Így pontosan oda kapja a növény a vizet, ahol szüksége van rá!

Hasznosítsd a szürke vizet

Zuhanyozáskor vagy kádfürdő után is felhasználhatod a fürdővizedet, ha természetes alapú tisztálkodószereket használsz.

Webshopunkból bátran válogathatsz, ha genetikai módosításoktól és vegyszeres kezelésektől mentes növényeket szeretnél termeszteni!  www.nowastehome.hu

 

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!