Hiba, amit sokan elkövetnek!

Az almát, mint általában a legtöbb gyümölcsöt, a teljes beérése előtt 1 héttel érdemes leszedni, ha nem tudjuk azonnal elfogyasztani, és a téli napokban is szeretnénk „frissen szedett” almához jutni. De hogyan tároljuk, hogy elálljon tavaszig?


Fontos, hogy csak ép, egészséges és mosatlan almákat tároljunk. Lehetőleg valami hűvös helyet keressünk neki, akár egy pince, garázs is megfelel. A legkedvezőbb tárolási hőmérséklet 0 - 3 °C, és ügyeljünk rá, hogy a levegő nedvességtartalma 90%-os legyen.
Ha kevés a helyünk, és ládában tároljuk az almákat, semmi esetre se béleljük ki a ládákat papírral (nedvszívó hatása miatt) és hetente válogassuk át az almákat, mert az alján lévő alma lehet, hogy puhább volt, vagy nem vettünk észre rajta valamilyen kisebb sérülést. Az ugyanis elkezd rohadni, és sajnos a többi almára is átterjed a betegség.
A lakásba mindig csak annyi almát vigyünk be, amennyit egy pár nap alatt el is fogyasztunk. Tévhit, hogy a mosott és hűtőben tárolt gyümölcs tovább eláll. Tegyük bele egy kisebb kosárba, vagy akár a spájz aljára, és csak azt mossuk meg, amit éppen meg is eszünk.
Fajtától függ, hogy melyik almát meddig lehet tárolni. A Jonathan almát 2-4 hónapig, míg az Idared fajtát 6-8 hónapig is el lehet mindenféle kockázat nélkül tárolni.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!