Ha a sztrapacskára emlékeztetne valakit az étel, ne lepődjön meg, igen, van közük egymáshoz, ahogy a legtöbb, hasonló alapanyagokból készülő falusi  parasztételnek. Ugyanakkor a szlovák sztrapacskához mindig savanyú káposztát tesznek, és nem szabad összetéveszteni a juhtúrós haluskájukkal, mert arra különösen érzékenyek.

És hogy a nyögő miért kapta ezt a sajátos elnevezést? Mert nyög az ember, miközben nyeli, hisz magában nem csúszik le könnyen a torkon a krumplis galuskaféle.

Álljon itt most egy családi recept, ahogy nagyanyám készítette mindig nagyapámnak a kedvenc ételét, a nyögőt, szabolcsiasan mondva: csírás galuskát.

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli,
  • 3 nagy fej vöröshagyma,
  • liszt – amennyit felvesz,
  • szalonna vagy disznózsír,
  • só, pirospaprika

Először a krumplit reszeljük le a reszelő legkisebb fokán még nyersen. Újkrumpli nem jó ehhez az ételhez.

A reszelés kicsit hosszadalmas és macerás, de attól lesz ez az étel az igazi, az adja meg a sava-borsát, ne sajnáljuk rá az időt!

A lereszelt krumplit sózzuk be, majd adjunk hozzá annyi lisztet (lehetőleg finomlisztet), amennyit épp felvesz, és galuskasűrűségű lesz a massza. Nem kell hozzá sok, különben elveszíti jellegzetes ízét. Aki akar, tehet bele zúzott fokhagymát, de nem szükséges.

Ezután szaggassuk forró, sós vízbe, hagyományosan egy fa vágódeszkán, éles késsel. A kést mártogassuk majd közben olvasztott zsírba vagy olajba, de minimum a főzővízbe, különben nem fog sikerülni. Persze a galuskaszaggató is megteszi, de akkor nagyobb fajta kell belőle, a csírás galuska nem lehet olyan apró, mint a normál galuska.

Amíg az étel fő, elkészíthetjük az alapot, a szaftot, amibe aztán beleforgatjuk a megfőtt nyögőt.

  • Olvasszuk ki a szalonna zsírját, vagy melegítsük fel a sima disznózsírt. A forró zsiradékon jól megdinszteljük-megpirítjuk a laskára vágott hagymát, teszünk hozzá bőségesen pirospaprikát, ízlés szerint sót.

Közben meg is főtt a fazékban a nyögő. Szűrjük le a ragadós galuskát, és forgassuk át jól a paprikás-hagymás zaftban. De az is megteszi, ha a tányérra szedett nyögő tetejére teszünk belőle pár kanálnyit, kinek-kinek az ízlése szerint.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!