Egy praktika, amit minden kerttulajdonosnak ismerni kellene.

A paradicsom palántázásakor a növényt el kell fektetni, hogy minél hosszabb szárrésszel kerüljön a földbe. Ha nem hallottál még róla, érdemes megtanulni!

Az alsó leveleket szedjük le. Az ültető gödrünk is úgy legyen kialakítva, hogy a megnyúlt palánták szárából a legtöbb rész a földbe kerüljön. Miért? Mert a paradicsom legyökeresedik.

Ha jókora szárrész kerül a földbe, a járulékos gyökerek hamarosan megjelennek, és nem akkora gyökérzet fogja ellátni a növényt tápanyaggal, mint amekkora a földlabdában van, hanem ennek többszöröse. És minél nagyobb a gyökérzet, annál nagyobb felületen tudja a tápanyagot felvenni. 

A csúcshajtást óvatosan igazgassuk el. Ha folyton növő (indeterminált) paradicsomunk van, akkor a karózást is végezzük el egy lépésben. Elég, ha csak leütjük a karót mellé, és ahogy nő a növény, úgy kötözzük. Ha nem most karózzuk, hanem később, úgy is jó, ezzel csak egy munkafolyamatot előbb végzünk el. 

Akár cserepes palántánk van, akár szabad gyökerű, az ültetőgödröt töltsük fel vízzel, hagyjuk, hogy kissé leszivárogjon, és ebbe a sáros földbe nyomkodjuk a gyökérzetet. A sár jótékonyan körbeveszi a gyökereket, nedvesen tartja, és odatapasztja a földhöz. Így elkerülhető az, hogy a szárazabb, nagyobb rögök közt a gyökérzet ne érintkezzen a talajjal. Töltsük fel a gödröt földdel, kézzel kissé tömörítsük és jöhet a következő növény.

Ez a módszer más növényeknél is működik - például az uborkánál, 

Az uborkát is tehetjük mélyebbre, mert az uborka is képes a járulékos gyökér fejlesztésre.

paprika ne ültessük mélyebbre, és ne fektessük!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!