Hosszú hetekig virágzik, színes mosolyt hoz a szürke téli hétköznapokba.

Rózsaszín, piros, fehér vagy ragyogó ciklámenszín – nehéz lesz választani a kínálatból, a szív alakú levelek közül kinyúló szárakon varázslatos színű virágok között mindenki talál hangulatához illőt. Törpe változata is kedvelt, ezek is lehetnek hullámos, fodros szirmúak. Olyan tövet válasszunk, amin még sok bimbó található, így biztos sokáig örülhetünk a vidám színeknek.


A szobaciklámen a hűvös helyet szereti - az optimális környezet 16 ⁰C - mivel mi ennél melegebb szobában érezzük jól magunkat, nehéz egy átlagos lakásban a ciklámennek optimális helyet biztosítani. Állítsuk ciklámenünket olyan ablakpárkányra, ahol nincs fűtőtest a közelben. Ha van hűvösebb télikertünk, verandánk, ott is jól érezheti magát.  Hűvös, világos, huzatmentes lépcsőházban igazán hosszú virágzásra számíthatunk. A dupla ablakok között is sokáig virágzik, de levelei ne érjenek a külső üveghez. Szellőztetéskor tegyük el az ablak közeléből, a huzatot nem szereti. De mindenképpen olyan helyre tegyük, ahol gyakran megcsodálhatjuk, hiszen színes, depresszióűző virágaiért vettük meg!
Jó vízelvezetésű földben kell tartanunk, nem tűri a pangó vizet. Ne is öntözzük, a szára könnyen rothadásnak indul, ha víz éri, inkább cserepét állítsuk vízzel töltött tálba, majd néhány perc után vegyük ki, csepegtessük le, és tegyük újra helyére. Lehetőleg langyos, lágy vizet használjunk. Ha nem tudunk esővizet gyűjteni, forraljuk fel és hűtsük le a csapvizet. Ne permetezzük, mert leveleit, virágait nem érheti víz. Ha hosszú virágzásban akarunk gyönyörködni, 2-3 hetente tegyünk vizébe Vitaflóra Virágos növény tápoldatot. A megsárgult leveleket, elnyílt virágokat tőből szakítsuk ki. A visszamaradó szárdarabka rothadást okozhat. Ha finom pókhálószerű fonatot látunk, takácsatkákra gyanakodjunk, meleg, száraz helyen könnyen megtámadják a szobanövényeket.  A cikláment nem permetezhetjük, ezért nem védekezhetünk Vitaflóra Növénytisztító permettel. Inkább törölgessük le a levélzetéről az atkákat és tegyük hűvösebb helyre. Ha a növény cserepét nedves kavicságyra állítjuk vagy mellé vizes tálkát teszünk, növeljük a levegő páratartalmát, amit az atkák nem szeretnek.  
A szobacikláment általában egyéves növényként tartják, nehéz olyan körülményeket biztosítanunk, hogy második évben is dúsan virágozzon. Ehhez az elvirágzás után pihenésre van szüksége. Csökkentsük az öntözést, amíg a levelek teljesen elszáradnak. A száraz leveleket távolítsuk el. A gumót a földben hagyjuk, és május végéig sötét, hűvös helyen tartjuk. Nyár elején újra világos helyre visszük, és öntözni kezdjük. Az első levelek megjelenése után ültethetjük át, ha szükséges. Vigyázzunk, a gumó felső harmada ne kerüljön földbe! Nyáron tartsuk a kertben, árnyékos helyen. Ügyeljünk rá, hogy eső után ne maradjon a cserépalátétben víz. A botritisz és a szürkepenész könnyen megtámadja, kerüljük a pangó vizet. A nyári időszakban hetente tápoldatozzuk.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!