Először a friss hajtások, később az idősebb levelek is fokozatosan elsárgulnak!

 A nagy melegben a szárazabb talajból a növény nehezebben veszi fel a tápanyagot. Ilyenkor a bimbók nem nyílnak ki, lehullanak, az alsó levelek kifakulnak, sárgán lehullanak. A nyári időszakokban a leggyakrabban előforduló hiánytünetet a vashiány (Fe) okozza.

Jellemzője, hogy először a friss hajtások, később az idősebb levelek is fokozatosan elsárgulnak. Kezdetben az erezet közötti szövetek kezdenek sárgulni, a levélerek eleinte élénk zöldek maradnak. Ebből adódik a vashiány jellegzetes erezetes mintás képe. Később az egész levél kifakul, majd fokozatosan az egész növény elveszti haragoszöld színét.
Vashiány következtében a leveleket ledobálja a növény, lelassul a növekedés. A termés száraz, íztelen, fakó lesz, majd éretlenül lehullik. A virágok színtelenek, aprók lesznek, idő előtt lehullanak. A növény legyengül, betegségekre fogékonyabb lesz, csökken a szárazság- fagy- és télállósága, lelassul, majd megáll a növekedése.
A vashiány leginkább kötött, mészben gazdag, agyagos talajon fordul elő, a vas felszívódását gátolja a magas pH-érték és magas foszfortartalom is. Esős időben a talajból könnyedén kimosódnak a makro- és mikroelemek, gyakori gombaölő szerek használata réz, illetve mankoceb tartalmú szerek esetén (Dithane, Champ, Champion, Rézoxiklorid) szintén gátolja a vas felszívódását. A kálium segíti a vas felszívódását, káliumhiány esetén könnyebben alakul ki a vashiány.

Vashiányra érzékeny növények:
Petúnia, áfonya, rhododendronok, hortenzia, málna, szeder, szamóca, ribiszke, rózsa, szegfű, primula, muskátli, petúnia, fagyal, gyöngyvessző, liliom, japán birs, karfiol, bimbóskel, káposztafélék, paradicsom, paprika.

Mivel pótoljuk a vasat?
Ha a klorózis tünetei már láthatóak, gyors felszívódású vasra van szükségünk. Az elemi vasat (pl. rozsdás szög) a növény nem tudja felvenni, úgyhogy ne szurkáljunk szögeket a talajba fölöslegesen! Lombtrágyázással és beöntözéssel mihamarabb vaskelát tartalmú szerrel kezeljük a növényt! Pl. Substral Vaspótló tápoldat, Damisol Fe, Fitohorm Fe, Wuxal, Substral Osmocote, Substral Növényvarázs trágyák, Fitohorm Kompex Plus. Gyepre: Substral villámgyors zöldítő gyeptrágya
Fontos, hogy friss istállótrágya helyett mindig érett trágyát használjunk, és szennyezett (nitrátos) vízzel semmiképpen ne öntözzük a növényt! Figyeljünk a növény számára megfelelő pH-értékre! A savanyú talajt kedvelő növények érzékenyebbek a vashiányra, ne engedjük a talajt elmeszesedni!

Barátaink, a huminsavak
Kevesen tudják azonban, hogy a tápanyag jelenléte önmagában nem elegendő. Arra van szükség, hogy az a növény számára felvehető állapotban legyen, és a legnagyobb mértékben hasznosuljon. A huminsavak olyan természetes kelát-komplex képző savak, amelyek akár több, mint 70 féle ásványi anyagot zárhatnak magukba, mint például a kalcium, kálium, magnézium, vas, amik nélkülözhetetlenek a növények megfelelő életciklusához. A huminsavak serkentik a magok csírázását, a gyökérrendszer fejlődését, a növény növekedését, segítik a talajban lévő tápanyagok felszívódását.
A Humuszol olyan különleges termék, amelynek a legfontosabb összetevői a huminsavak, azok erejét kihasználva segíti a talajban lévő, a növény számára nem hozzáférhető formában lévő tápanyagok felvételét, maximalizálja a kijuttatott és a földben lévő tápanyagok felszívódását. Így növeli a terméshozamot, fokozza a növény ellenálló-képességét, pótolja a hiányelemeket, ezáltal megszünteti a gyakran előforduló hiánybetegségeket.
Hatására a növények jobban tűrik a szárazságot, üdébbek, zöldebbek, egészségesebbek lesznek, több virágot, termést hoznak. Rendszeres használata megelőzi a táplálkozási- vagy hiánybetegségeket (makro- és mikroelem felvétel).Hatására akár 50%-kal nagyobb lehet a terméshozam. Biotermesztésben is engedélyezett, mert kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.
 

Hartai Orsolya
biokertapolas.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!