A kerti szezon nem a betakarítással ér véget. Az áldozatos munka gyümölcsét learatva elő kell készíteni a jövő évre a kertet:

- összegyűjteni a lehullott lombot,
- kisebb, esztétikai metszésekkel és/vagy a belső ágak rugalmas összekötésével felkészíteni az örökzöldeket, bokrokat, fákat a hó súlyára,
- a szerszámokat letisztítani, olajozni, hogy tavasszal csak elő kelljen venni,
- az öntözőrendszereket, szivattyúkat vízteleníteni kell és szervizelni a kopóalkatrészeit. (Akkor is, ha fagymentes helyen van, mert a pangó víz kikezdheti a fém alkatrészeket. Pl. a forgólapátokon megjelenhet az oxidáció.),
- elvégezni az utolsó növényvédelmi feladatokat,
- valamint megművelni- és pótolni a tápanyagokat a talajban.

Konyhakerti teendők

A betakarítás után a legfontosabb teendő a talaj előkészítése a következő szezonra. Ezt a talaj megművelésével és a tápanyagok pótlásával lehet megtenni.
Konyhakertekbe az Italpollina csirketrágyát javaslom, mert nagyon magas a szervesanyag tartalma és erős a benne élő mikroorganizmus közösség, ami segít a talajélet támogatásában, pótlásában.
Most ősszel nyugodtan hagyhatja hantosan is a talajt, a téli csapadék és a fagyok össze fogják törni a nagyobb darabokat és tavasszal könnyű lesz belőle morzsás talajt készíteni a veteményezéshez.
Ha füvesítést tervez tavaszra, szintén most kell előkészíteni a talajt hozzá (földmunkálatokkal, gyomtalanítással).

Teendők a gyümölcsfákkal

Könnyű azt gondolni, hogy a lomb összesöprésével el is végezte a gyümölcs- és díszfák őszi gondozását, de ez nem így van.
Ilyenkor még szükség van egy utolsó, növényvédelmi permetezésre, hogy a lehulló lomb és a lappangó gombabetegségek ne tudják visszafertőzni a fákat a ködös, nyirkos őszi időszakban. A permetezéssel az örökzöldeket, rózsákat, egyéb bokrokat és a fákat is le kell kezelni.
Illetve természetesen a fáknak is szükségük van a tápanyag pótlásra. Ez kisebb fák esetén történhet az ültetőgödör ásós fellazításával és trágyázásával (pl. a már említett csirketrágyával). A nagyobb fák esetén viszont ez nem kielégítő, mert a gyökérzet tápanyagfelvevő apró szívógyökerecskéi nem a törzshöz közel, hanem a lombkorona határában találhatóak nagyjából. Ha van rá mód, akkor ott kell a talajt fellazítva beművelni a trágyát, vagy ha pl. füves terület van körülötte, akkor Prohuminos locsolással bejuttatni a talajba a tápanyagokat.
A bokrok, fák téli felkészítő munkálata továbbá az esztétikai metszés, illetve szükség szerint az ágak rugalmas kötözőzsinórral való összekötözése. Ez utóbbi főleg az örökzöldek esetében fontos, hogy a téli csapadék súlya ne deformálja el, vagy törje meg a növényt.

Teendők a gyeppel

Noha a gyepszellőztetést már szeptemberben-októberben el kellett végezni egy utolsó, téli felkészítő tápanyagpótlás még nincs elkésve. Az sem baj, ha ezt már csak kiszórja és nem locsolja meg az öntözőrendszer víztelenítése miatt. A téli csapadék majd szép fokozatosan bemossa a talajba a szerves gyeptrágyát.
Ha ősszel füvesített, vagy felülvetett egy Prohuminos permetezéssel tudja megerősíteni a még gyenge állományt, hogy a tél viszontagságait jól átvészelje.   

Ha mindezekkel megvan, jöhet a szerszámok, gépek téliesítése. Alaposan letakarítva, szükség szerint szétszedett állapotban érdemes elrakni őket, miután meg vannak javítva, és a kopó alkatrészek cseréje is megtörtént. Így a tavaszi első használatkor biztosan minden üzemkész lesz, nem kell kapkodva keresni szerelőt.

 

Egészséges, és fagykármentes telet kíván:
Molnár Gábor Éva
a füvesasszony

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!