Vitorlás télen, a szobában?

Ha nem is a teljes hajó, de a balatoni nyári napokat idéző fehér vitorlákból akár egész flotta is díszítheti lakásunkat, ha a spathiphyllum-ot azaz vitorlavirágot jól tartjuk. A legtöbb lakásban sikeresen nevelhető, nem igazán igényes növény, egyedül elhelyezve szépen mutat. Fürdőszobában is tarthatjuk, szereti a párás levegőt. Vannak kistermetű és nagyobb, illatos változatai is. 



Sötétzöld levelei fényesek, hosszú nyélen ülnek, virágzata fehér vagy krémfehér, nevét a torzsavirágzat körül álló vitorlaszerű buroklevélről kapta. Virágai hat hétig is díszlenek, tavasszal a várhatjuk a legnagyobb virágtömeget, de télen is virágzik.
A világos helyet szereti, de nem igényel közvetlen napot, félárnyékos helyen is bőségesen virágzik. a tűző nap könnyen megperzseli leveleit. Átmenetileg elviseli a fényszegény helyet is, de ilyenkor nem hoz új virágot. Egyenletes 18-23OC közötti hőmérsékleten tartsuk, télen egy kicsit hűvösebben. Rendszeres öntözést kíván, földje ne száradjon ki teljesen. A nyári melegben heti egyszer vagy kétszer locsoljuk, télen a hőmérséklettől és páratartalomtól függően elég hetente vagy kéthetente öntözni. Levelei gyorsan megfonnyadnak, ha kimarad az öntözés. Ha időben észrevesszük a vízhiányt, állítsuk a cserepet vízzel töltött tálba, gyorsan felveszi a hiányzó vizet, és felfrissülnek levelei. A hosszabb idejű kiszáradás azonban már a levelek száradásához vezet, ezeket le kell vágnunk. A túlöntözés veszélyesebb, mert tőrothadáshoz vezethet, amit nem tudunk meggyógyítani, ezért öntözés után ne hagyjunk vizet a cserépalátétben. A nyári melegben, vagy télen fűtőtest közelében párásítsuk környezetét, de ne kerüljön víz a virágaira. Időnként mossuk le leveleit, hogy a port eltávolítsuk.
A sérült leveleket és elnyílt virágokat vágjuk ki. Mivel egész évben virágzik, egyenletes tápanyagellátásra van szüksége. A Vitaflóra Virágos növény tápoldat minden a virágzáshoz és egészséges levélzethez szükséges tápanyagot könnyen hasznosítható formában biztosítja, nyáron hetente, télen 2-3 hetente adagoljuk az öntözővízbe.
A fiatalabb növényt tavasszal ültessük át, általános földkeverékbe. A nagyobb növények gyökerét, amelyek már kinőtték cserepüket, de nem akarjuk nagyobb edénybe ültetni, tavasszal óvatosan visszavághatjuk, és friss földbe ültethetjük. Ha szaporítani szeretnénk a vitorlavirágot, óvatosan válasszuk szét a töveket, és ültessük külön cserépbe. A gyökérzete érzékeny, ezért átültetéskor, gyökérmetszéskor, tőosztáskor óvatosan dolgozzunk.
Szerencsére ritkán támadják meg a vitorlavirágot kártevők, a takácsatka túl száraz körülmények között jelenik meg. Ha pajzstetveket találunk a növényen, időben permetezzünk gazdaboltokban kapható rovarölő szerekkel, nehogy a kártevők elszaporodjanak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!