Ha tele van a paradicsomtő zöld paradicsommal, le kell szedni! Így tudod házi körülmények között megérlelni a paradicsomot.

Ha csökken a nappali átlaghőmérséklet, ha beköszönt az ősz, hiába van zöld paradicsom a töveken: már nincs remény, hogy ott beérjenek.
Sokan úgy gondolják, hogyha hűtőben tárolják a zöld paradicsomot, akkor azok be fognak érni, ez a legnagyobb tévhit. Tudni kell, hogy a paradicsom aromanyagai 10 fok alatt gyorsan el kezdenek bomlani, ha a kifejlett, azonban zöld színű paradicsomokat 13-18 Celsius fok között tároljuk, 90 százalékos relatív páratartalom mellett, akkor nem következik be az úgynevezett hidegkárosodás, és lassan kialakul a paradicsomokra jellemző szín is.

Zöld paradicsom érlelése házilag
Az érési folyamat legnagyobb barátja az etilén, ami az érő gyümölcsök által termelődik és segíti magát az érést. Úgy is elérhetjük a zöld paradicsom beérését, hogy az ép, egészséges paradicsomokat beletesszük egy kartondobozba és közéjük érett almát vagy banánt teszünk, és lezárjuk a dobozt. Pár hét alatt be fog pirosodni.

Érlelés egyszerűbben

Tartsuk az egészséges zöld paradicsomokat egy jó szellőzésű, szobahőmérsékletű helységben – minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább fog tartani a zöld paradicsom érlelési folyamata, melegebb 18-21 fok közötti körülmények között pár hét elég lesz, míg hűvösebb, 13-16 fok esetén akár több mint egy hónapra is szükségünk lehet. Az érési folyamatot érdemes naponta ellenőrizni, a nem megfelelő paradicsomokat el kell távolítanunk mindig. 

Érlelés papírzacskóban

Papírzacskókba rakva is elindulhat az érlelés. A tárolási hőmérséklet ebben az esetben is szobahőmérséklet legyen. Javasoljuk, hogy az érlelés előtt minden gyümölcsöt alkohollal kezeljenek, majd alkohollal előzetesen megnedvesített szalvétába csomagolják. Ez megakadályozza a bomlás folyamatát a korai szakaszban. Ha a helyiség hőmérséklete, ahol a paradicsomot tárolják, + 18 ° C és + 21 ° C között van, akkor 2 hét múlva a gyümölcsök teljesen beérnek, ha + 13 ° C és + 16 ° C között, akkor az érési folyamat legalább egy hónap.

HA CSAK FÉLIG ÉRETT MEG A PARADICSOM és még nincs túl hideg éjszaka sem, akkor nem kell leszedni, hanem a gyökereit ki kell húzni a földből és a gyökérnél fogva felakasztani valahová. Fejjel lefelé lógatva a paradicsomok pár nap alatt kipirosodnak.

Savanyúság zöld paradicsomból
A zöld paradicsomokat ugyanúgy eltehetjük, mint a csemege uborkát.

Hozzávalók:

  • 2 kg zöld paradicsom
  • 3 dl 10 %-os ecet
  • 1 evőkanál só
  • 20 dkg cukor
  • 1,5 liter víz
  • 1 kisebb fej fokhagyma
  • 4-5 babérlevél
  • fél-fél maréknyi szemes bors
  • mustármag
  • koriander
  • késhegynyi nátrium-benzoátra.

A paradicsomokat mossuk meg és tegyük őket befőttes üvegekbe. A felöntőlé hozzávalóit öntsük egy lábasba és forraljuk össze, majd óvatosan töltsük az üvegekbe. A tetejükre tegyünk késhegyni nátrium-benzoátot, zárjuk le alaposan az üvegeket és tegyük mindet száraz dunsztba. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!