Az apró pirosas-lilás virágairól és leveiről könnyen felismerhető piros árvacsalán az ajakosvirágúak rendjébe tartozik. Igénytelen, általában mezőkön, utak mellett, szántók környékén nő, de kertekben is lehet vele találkozni. Az árvacsalán számos gyógyhatással rendelkezik. Mire jó az árvacsalán? Többek között, ha a leveleit vágott sebre tesszük, csillapítja a vérzést, és gyorsítja a regenerációt. Emellett vízhajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik.

Piros árvacsalán gyógyhatásai: Vizelethajtó, összehúzó, antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, izzasztó, méregtelenítő hatású.

Felfázás esetén teaként vagy tinktúraként már az első jelek észlelésekor érdemes alkalmazni.

Allergiás panaszokra teaként, tinktúraként vagy kapszulázva ugyanúgy jótékony, mint a csalán (Urtica dioica). Az első tavaszi allergének megjelenése előtt érdemes elkezdeni használatát.

Torokgyulladás esetén torokspray és gyógynövényes méz formájában is használható. A méz is segít elvenni a nem túl kellemes ízét és illatát. Így is jó allergiás panaszokra – teába keverve vagy önmagában.

Erős menstruációs vérzésre belsőleg fogyasztva is hatásos. Egyéb vérzések esetén is használható belsőleg, ám fontos tudni, hogy a belső vérzések mindig orvosi ellátást igényelnek.

Az egyik első ehető  tavaszi növényünk

A piros árvacsalán (Lamium purpureum) már kora tavasszal megjelenhet a kertben.

Izgalmas ízű, frissen fogyasztva és főzeléknek elkészítve is különleges növény az árvacsalán, melynek apró, színes virága is ehető. A virága édeskés, de a szára, levele kicsit kesernyés.A fiatal levelek zsengébbek, élvezeti értékük magasabb.

Sok ásványi anyag található (pl. vas), illetve béta-karotin és C-vitamin. Levelei különféle ételekhez adva fogyaszthatóak.

Nyersen fogyasztva ugyanúgy használható, mint más leveles zöldség vagy gyógynövény. Levesekhez, egyéb főtt ételekhez, vagy turmixokhoz, smootie-khoz adva a szőrök már nem lesznek zavaróak. 

Ha pesto vagy saláta készül belőle, akkor a tyúkhúr, a gyermekláncfű levele vagy a csalánlevél is tökéletes erre a célra.

Vigyázzunk azonban, hogy ne fogyasszunk egyszerre túl sok belőle, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!