A káposzta és a leve is kincset ér!

Úgy készítsd, mind a kovászos uborkát, saját ízesítéssel, vagyis annyi bors, babérlevél, birsalma, só, stb, amennyit te szeretnél.
Nem kell napfény, csak meleg! 4-5 nap alatt elkészül, és tartósítószer mentes.

Évszaktól függetlenül, egész évben lehet C-vitaminban gazdag savanyított káposztád.

Egy 4 literes befőttes üvegbe kb. 3 kg  legyalult káposzta megy bele.
A befőttes üveget telerakjuk legyalult káposztával, és belekeverjük a fűszereket.

Vizet főzök fel, annyit, hogy elég legyen teleönteni az elkészített savanyítani valót. A vizet megmérem, egy liter vízhez 5 dkg só kell. A felforrt sós vizet melegen a káposztára öntöm. Tetejére egy krumplit karikázok. Egy vizes poharat telítek vízzel, ezzel a zöldségeket a befőttes üveg szájában lenyomatom hogy erjedéskor ne kandikáljanak ki a vízből.
Tiszta ruhával, tüllel lekötöm, és a lakás legmelegebb részére viszem. Mikor a forrás beindul, hűvösebbre teszem, már egy hét múlva is ehető a savanyúság. 

Nézd meg ezt a videót is! Rátöltött víz nélkül így savanyíts!

Mi sok éve készítjük, a leszeletelt káposztát kg-ként 2-2,5 dkg sóval elkeverve kb. 20 percig állni hagyjuk. Levet ereszt a frissességétől függően. Az üvegbe szorosan bele kell tömködni, néhány rétegre kevés szemes borsot, köményt és babérlevelet teszünk bele. Ha tele van, a műanyag leszorítóval, vagy kiskanállal rögzítjük az üveg nyaka alá, felöntjük a levével és egy tálba téve a konyhapulton 4-5 nap alatt kész. Távfűtéses lakásban lakunk, így max 4 nap után megy a hűtőbe, és sokáig finom marad. 5 literes üvegbe kb. 4 kg leszeletelt fér bele, bár most egy nagy fejből készült dolgozik 1,5 literes üvegben. A torzsájánál levő káposztát le lehet reszelni, vagy aprítóval felvágni, és zsiradékon pirítva finom káposztás tészta lesz belőle. Nagyon kiadós!!!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!