Csodaszép, könnyen szaporítható és nagyon ellenálló!

A rákvirág (Aglaonema) kevésbé ismert, de nagyon hálás, dekoratív szobanövény. Hosszúkás lándzsahegy alakú levelei lehetnek egyszínű zöldek vagy sárgás, fehér foltokkal tarkítottak. Alacsony fajai mellett az 1 méterre is megnövő változatokkal is találkozhatunk. Ha ismerősöknél megtetszik a növény, házilag is könnyen szaporíthatjuk.

A rákvirág a világos, meleg, huzatmentes helyet kedveli, de ne érje közvetlen napfény. Eltűri a számára nem éppen ideális körülményeket is, fényszegény helyen is eléldegél, de levélmintázata fakóbbá válik.  Sötétebb helyre inkább zöldlevelű változatát válasszuk. Rendszeres öntözést igényel, de a túlzott öntözésre levelei sárgulásával és hullásával reagál. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk, a túl hideg víz miatt levelei megbarnulnak, növekedése lelassul. Ha nagyon száraz a szoba levegője, rendszeresen párásítsunk, a száraz levegő levélcsúcs barnulást okozhat. A nagyobb példányok alsó levelei leszáradnak, ez természetes folyamat, a sárguló, száraz leveleket rendszeresen távolítsuk el.
Érdemes időnként a fürdőkádban gyenge vízsugárral lemosni leveleiről a port. Zuhanyozás után jól csöpögtessük le, és ügyeljünk rá, hogy ne kapjon huzatot. A jól tartott rákvirág nálunk is virágzik, fehér torzsavirágzata jelentéktelen, de ha beérik piros bogyótermése, sokáig díszlik.

Tavasszal csak akkor kell átültetni rákvirágunkat, ha gyökerei már szinte szétfeszítik cserepét. Inkább széles, mint mély cserépben tartsuk. Az idősebb példányok tövét szétválaszthatjuk, de hajtásait is visszavághatjuk, formázhatjuk, ezáltal bokrosabban fog fejlődni. A levágott hajtásokat földben és vízben is meggyökereztethetjük. Ha földben gyökereztetjük, a talajt tartsuk meleg helyen egyenletesen nedvesen, de a pangó vizet kerüljük.
A rákvirág egyes fajai vízi kultúrában is szépen fejlődnek, érdekes falidísz lehet az üvegben tartott növény. Vigyázzunk, ha a gyökerek nagyra nőnek, csak az üvegedényt eltörve tudjuk a rákvirágot a szűkebb nyakú edényből kivenni.

Ha jól tartjuk a rákvirágot, ritkán telepednek meg rajta kártevők. Azonban rendszeresen nézzük meg a levelek fonákját, mert néha megbújnak tetvek, pajzstetvek. Ha a leveleken vagy a növény alatt csillogó, ragacsos bevonatot látunk, minél előbb keressük meg a kártevőt. Tisztítsuk meg a leveleket, mert sajnos további betegségek forrása lehet a ragacsos bevonat, és permetezéssel pusztítsuk el a kártevőket. Pontosan tartsuk be a növényvédő szer használati utasítását.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!