A kerti munka környezetnek jó, de egy tanulmány szerint az érzelmi jólétünket is javíthatja, és boldogabbá tehet.

   

A tanulmányban 370 alanyt vizsgáltak, az amerikai Minneapolis-St. Paul metropolisz övezetben. A résztvevőket arra kérték, számoljanak be az érzelmi állapotukról egy speciálisan erre a célra kifejlesztett alkalmazás, a Daynamica segítségével, miután a tanulmány programjában megadott 15 tevékenység valamelyikét végezték.

 

A 370 főből 118 foglalkozott otthoni kertészkedéssel, és ők magasabb szintű érzelmi jólétről számoltak be. A résztvevők érzelmi jóléti állapotát mind a 15 tevékenység esetében különböző tényezők alapján mérték: átlagos nettó hatás, átlagos boldogság, átlagos beteljesültség érzete (mennyi értelmét látták a tevékenységnek), és milyen gyakran tapasztaltak kimagaslóan pozitív érzéseket.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kertészkedés éppen olyan boldoggá tette az embereket, mint a kerékpározás, a séta vagy az étteremben való étkezés.

A kertészkedés boldogabbá teszi a nőket, mint a férfiakat

Azt is megállapították, hogy a kertészkedésből származó átlagos boldogság magasabb volt az alacsony jövedelműek és a nők körében. Ugyanakkor azok az emberek, akiknek virágoskert helyett veteményesük volt, szintén boldogabbak voltak.

A napfény növeli a szerotonin szintünket

Amellett, hogy boldogabbá tesz bennünket, és biztosítja az érzelmi jólétünket, a mindennapos kertészkedés 36%-kal csökkenti a demencia kockázatát is, valamint a D-vitaminhiány okozta problémákat is jelentősen csökkenti.

A napfényen való tartózkodás szerotonint szabadít fel a szervezetben, ez egyfajta boldogsághormon, ami csökkenti a félelmeket, és gondoskodik róla, hogy nyugodtak és vidámak legyünk.

 

 

  

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!