A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes), és különösen a kis büdöske (Tagetes patula) nagyszerű kísérőnövény lehet a veteményeskertbe, mivel színes virágaival nemcsak jól mutat, de segíthet megvédeni a zöldségnövényeket is.

A bársonyvirág az egyik legnépszerűbb egynyári virág, és nem véletlenül - hihetetlenül szívós növény, ami jól viseli a szárazságot és a hőséget, ráadásul rendkívül könnyen szaporítható magról. A színes virágok ezenkívül a beporzókat is vonzzák, közben pedig távol tartják a kártevőket.

A bársonyvirágnak több fajtája létezik, és ezek mind nagyszerű védelmet nyújthatnak a többi növénynek, de a kis büdöske lehet a legjobb választás.

A nagy büdöske (Tagetes erecta) szintén népszerű választás, míg a törpe vagy apró büdöskét (Tagetes tenuifolia) kevesebben ismerik, és ennek a fajtának megvan az a hátránya, hogy a virágok kis méretük miatt kevesebb jótékony beporzót vonzanak.

4 ok, amiért érdemes kis büdöskét ültetni a zöldségeskertben

1. A kártevők távoltartása

A büdöske olajai és aromája rendkívül erősek, és nem kifejezetten kellemes illatúak, ezért sok rovar nem viseli el a közelségüket. Hatékonyan távol tartja például a molytetveket, fonálférgeket és poloskákat és a szúnyogokat is.

 

De nemcsak a rovarok ellen hatékony, elriasztja a nagyobb kártevőket, például a nyulakat, a mókusokat és az őzeket is.

Ahhoz, hogy a legjobb védelmet biztosítsd a zöldségeknek, ültess több büdöskét a veteményeskert szélére, különösen az olyan növények közelébe, mint a paradicsom, káposzta, uborka és a tök, amik a kártevők nagy kedvencei.

2. A beporzók bevonzása

Míg a büdöske nagyszerűen távol tartja a kártevőket, színes virágai vonzzák a hasznos beporzókat, például méheket, darazsakat és pillangókat.

Egyetlen tő akár több száz virágot hozhat a vegetációs időszak során, és egészen az első fagyok beálltáig virágzik, amikor a legtöbb egynyári növény már elvirágzott. Ez a folyamatos virágkínálat egész nyáron vonzza a beporzókat a kertbe, ami különösen hasznos lehet a később ültetett zöldségnövények számára, amiknek a beporzása egyébként akadályokba ütközhet.

3. A kert megszépítése

Az egyik legkézenfekvőbb ok, amiért érdemes büdöskét ültetni a veteményesbe, az az egyszerű tény, hogy élénk színű virágai a kert igazi ékei lehetnek. Ezenkívül az is nagy előnyt jelent, hogy könnyű magról ültetni.

A magokat jó vízelvezetésű, termékeny talajba kell ültetni, lehetőleg napos helyre, néhány milliméter mélyre, majd alaposan meg kell öntözni azokat. A magvak körülbelül 1-2 hét alatt, de akár gyorsabban, néhány nap alatt is kihajthatnak. Az ültetéssel várjuk meg, amíg a talaj hőmérséklete eléri a körülbelül 18 Celsius-fokot. A melegebb talaj lehetővé teszi, hogy a magok gyorsabban kicsírázzanak és meggyökeresedjenek.

A büdöske cserépben is nagyszerűen fejlődik, és egy nagyobb cserépbe akár 2-3 tövet is ültethetünk.

4. Olcsón termeszthető

Végül, de nem utolsó sorban az is fontos szempont, hogy a bársonyvirág termesztése rendkívül olcsó. A magokat olcsón megvásárolhatjuk, és az idén elültetett virágok magvait akár félre is tehetjük, hogy a következő évben elültessük. Egyetlen virág akár közel száz magot is adhat a nyár folyamán.

Ha szeretnéd megőrizni a magokat, először hagyd, hogy a virágok teljesen elszáradjanak, és a magokat tartalmazó terméstok megbarnuljon és összezsugorodjon. Ezután válaszd szét a magokat, és terítsd szét azokat egy darab papíron vagy egy tálcán, hogy megszáradjanak.

A kis büdöskék vagy szabad beporzásúak vagy hibridek. A szabad beporzás azt jelenti, hogy a magokból a következő évben az anyanövény pontos mása fejlődik ki. Bár a hibrid fajták magjait is félretehetjük és elültethetjük, valószínűleg nem ugyanolyan növényt kapunk, mint amiről a magok származnak.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!