Sokat javult a kender megítélése az elmúlt években, egyre többen ismerik el jótékony hatását, de még mindig sok az előítélet és a téves információ. Minden hónapban igyekszünk az olvasóknak egy kis plusz információval szolgálni erről a növényről, mely nélkülözhetetlen segítője és tápláléka volt az emberiségnek egészen az utóbbi pár évtizedig. Ebben a számban Farkas Attilával, a Kendertér megálmodójával beszélgetünk, aki nap mint nap rengeteget tesz azért, hogy visszaállítsa a kannabisz megtépázott renoméját.

- Hazánkban van egy általános használatú kifejezés, melyet mindenre ráhúznak: drog. Ebbe a kategóriába sorolható minden, így a kannabisz, avagy kender is. Beszélgetésünket kezdjük azzal, hogy segíts helyére illeszteni ezt a növényt.
- A drog szó tág fogalom. Az utolsó, ami az ember eszébe kellene, hogy jusson róla a kábítószer. A drog olyan anyag, ami az élő szervezetek működését befolyásolja, kivéve a tápanyagokat. Ide tartoznak a mindennap használt gyógynövényeink hatóanyagai is. A kávéban a drog a koffein. A kábítószer kifejezés pedig teljes mértékben félreérthető, mivel az ember egyből a kábulatra asszociál. Minden tudatmódosító szernek megvan a sajátos hatása és többségük nem okoz kábulatot. Régen például minden pszichés betegségre rámondták, hogy megszállta az ördög. Ma ilyen a fejetlenség a tudatmódosító szerek területén. A kannabisz, magyarosan kender, rendelkezik tudatmódosító hatással, de ezzel rendelkezik a ma legális alkohol, kávé és nikotin is, mégsem tekintünk az ezeket a szereket fogyasztó emberekre, mint valami földönkívüliekre.
- Van különbség kannabisz és kannabisz között?
- A kender, mint minden más növény, lehet vad vagy nemesített, hatóanyagtartalmát és felhasználását tekintve pedig lehet ipari, illetve gyógyászati. Az ipari kender alacsony hatóanyagtartalmú, és lehet rostjáért, illetve magjáért vagy mindkettőért termeszteni. A magas hatóanyagtartalmú kendereket használják orvoslásban, illetve rekreációs céllal. Az emberek többsége a nagy CBD boom miatt hajlamos azt gondolni, hogy az orvosi kannabisz nem tartalmaz THC-t, ami az a vegyülete a kendernek, ami a tudatmódosító hatásért felel, de ez nem igaz, vagy csak részben. Vannak magas CBD-re és vannak magas THC-re nemesített fajták, és mindkettőt használja az orvoslás. Mindkét vegyület más területen tud hatásos lenni, és sokszor ez a két vegyület a több száz, a kenderben még megtalálható vegyülettel közösen fejti ki a legjobb hatást. Ezt hívja a szakirodalom társashatásnak (entourage effect).
 - Milyen területeken alkalmazhatóak a készítmények és kiknek ajánljátok?


- A kender nagyon hatásos többek közt fájdalom, illetve a gyulladás csökkentése területén, hatékony étvágyfokozó. Kevesen tudják, de minden ember belső endokannabinoid rendszerrel rendelkezik. Ez felel a belső egyensúlyért, amit homeosztázisnak nevezünk. Ha ez a belső egyensúly felborul, akkor betegségek lépnek felszínre. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a modern betegségek többsége akár annak a következménye is lehet, hogy a kender időtlen idők óta volt az emberiség táplálkozásának szerves része, de körülbelül 60 évvel ezelőtt fogták és egy tollvonással elvették tőlünk, majd démonizálás segítségével megutáltatták velünk. A kenderben található kannabinoidok saját endokannabinoid rendszerünkre hatnak és így segítenek visszaállítani a felborult egyensúlyt, jobb esetben segítenek ezt az egyensúlyt fenntartani, hogy a stressz, a helytelen táplálkozás stb. miatt ne boruljon fel.
Sok ember számára hihetetlennek tűnhet, hogy egy növény hogyan képes ennyiféle betegségre megoldást nyújtani. Az endokannabinoid rendszerünkben keresendő a válasz, ami szinte mindenhol jelen van a szervezetünkben és mindenre kihat.
 - Mivel foglalkoztok még?
- Alapjában véve a Kendertér nem kizárólag az orvosi alkalmazás mellett érvel és harcol, hanem az ipari felhasználást szintúgy támogatjuk. Nem fordítunk hátat az élvezeti felhasználás előtt sem, hiszen teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy valakinek, aki megiszik egy sört vagy elszív egy füves cigit, börtönbe kelljen kerülnie. Jelenleg több olyan szervezettel, illetve céggel is együttműködünk, akik osztják e véleményünket. Tervben vannak különböző események különböző tematikákkal. Szeretnénk a kender hírét javítani, hiszen egykoron Magyarország is kendernagyhatalom volt. Szeretnénk azokat a szervezeteket, akik már régóta ezen dolgoznak ilyen-olyan formában összefogni, hiszen egységben az erő, ami sajnos itthon az egyik legnehezebb célnak tűnik egyelőre. Ugyanakkor számunkra nagyon fontos a környezetünk, ez is az egyik oka annak, hogy a kender a mi kedvencünk, hiszen a kender hihetetlen idő alatt tud hihetetlen méreteket ölteni, hihetetlen mennyiségű nehézfémet kivonni a talajból és széndioxidot a levegőből.
A kender lehet az éghajlatunk és környezetünk megmentésének is az egyik fontos kulcsa.

cbdmag.kenderter.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!