A régi öregek még nagyon jól tudták, hogy a burgonya után milyen típusú zöldségeket szabad ültetni, hiszen a talaj tele volt kártevőkkel. Mit ültessünk a földbe a burgonya után, hogy megelőzzük a kártevők támadását?

Legalább 1-2 évig ne tegyünk abba a földbe burgonyát, ahol már előző évben az volt ültetve. Mindenképp egy kis zöldtrágya szükséges ahhoz, hogy javuljon a talaj minősége, de vannak bizonyos növények, amelyek szintén hasznosak lehetnek.

Ilyenek például a hüvelyesek, amelyeknek nincsenek gyakori kártevőjük vagy betegségeik. Sok kártevő nem tűri a hüvelyesek közelségét, főleg a burgonyát kedvelő féreg, valamint a burgonyás kertben gyakori fonálféreg.

Vannak, akik a vegyes zöldségtermesztésben bíznak, egymás szomszédságába ültetik a burgonyát és a babot, mondván, így mindkettő egészségesebb marad, és jobban teremnek.

A burgonya utáni talajjavítás érdekében érdemes mustárt, repcét, retket ültetni. Ezek a növények távol tartják a fonálférget és a fitoftórás betegséget. Ezeken kívül még hasznos lehet a sárgarépa, káposzta, cékla is.

A burgonya legközelebbi rokonának számító paradicsomot, padlizsánt, paprikát nem ajánlatos a burgonya után ültetni.

 

A kártevők akár 5 évig is életben maradnak a talajban. Ezenkívül zabot nem ajánlott sem a burgonya termesztése előtt, sem utána vetni. A gabonafélék általában vonzzák a drótférgeket.

Egy olyan kertben, ahol biztosan nincsenek drótférgek esetleg lehet zabot vetni, de ajánlott hüvelyesekkel, például borsóval keverve termeszteni.

A féreglárva 3-5 évig is elél a talajban. Így a zab még két-három év múlva is táplálja a kártevőt, és elrontja az utána ültetett burgonyagumókat.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!