Lassan nálunk is elterjed a Chilében és Peruban őshonos burgonya-fajta.

Mitől lila?

A színes húsú burgonyák nagy mennyiségben tartalmaznak természetes növényi színanyagokat, a piros- és a lilaburgonya fajták főként antocianinokat, míg a sárga és a narancssárga húsú fajták más flavonoidokat, illetve karotinoidokat.
Ezek a színanyagok természetes antioxidánsok, melyek főzés hatására sem bomlanak le és a szervezetünkre egész sor pozitív élettani hatást gyakorolnak.

Miért egészséges?

Orvosi kutatások támasztják alá, hogy a magas antioxidáns tartalmú céklához, gránátalmához, áfonyához, vörös káposztához, vagy akár a mértékkel fogyasztott vörösborokhoz hasonlóan a színes húsú burgonyafajták fogyasztása is elősegíti számos szív- és érrendszeri betegség megelőzését.
A bennük nagy mennyiségben előforduló természetes antioxidánsok féken tartják a szabad gyököket, így lassítják a sejtek öregedési folyamatait, illetve gátolják bizonyos daganatos betegségek kialakulását.

Az antocianinokról és a flavonoidokról általánosságban elmondható, hogy védenek a rák ellen, serkentik az agyműködést és kedvezően hatnak keringési rendszerünkre is. Vitamin és ásványi anyag tartalma is jelentős: nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és C-vitamin is.
Emellett a lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, és glikémiás indexe is jóval alacsonyabb.

Milyen íze van?

Pontosan olyan, mint a hagyományosa burgonyának. Készülhet belőle püré, leves, hasábburgonya, saláta. A lila szín mindvégig megmarad, amivel izgalmassá varázsolhatjuk a hétköznapi ételeket is.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!