A legváltozatosabb, legszínesebb őszi virág a krizantém. Régebben kertben a nagyvirágú fajtákat nevelték, általában temetői virágként. Az áruházak kínálatában megjelenő gömb formájú növények azonban megváltoztatták a krizantém megítélését.

Hófehér, halványsárga, napsárga, rózsaszín, lila, krémszínű, kis- és nagyvirágú, bozontos fejű vagy margarétaszerű, ezernyi féle krizantém, tartásuk mégis egyszerű.
Vásárlás után távolítsuk el csomagolást a növényről, mert ha befülled, a levélzet fogékony a gombabetegségekre. Általában magas tőzegtartalmú ültetőközegben jut el a vásárlókhoz, ezért nagyon fontos a rendszeres öntözés és tápoldatozás. Földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de ne öntözzük túl. Ha mégis kiszáradna, rövid időre merítsük cserepét szobahőmérsékletű vízbe. A virágzás fenntartását biztosítja az öntözővízbe adagolt Vitaflóra Virágzásindító tápoldat. Hűvösebb szobában hosszabb ideig virágzik, 20ºC felett gyorsan elnyílik. Színes dísze a lépcsőházaknak, bejáróknak, de a szabadban virágzókat védeni kell a fagytól.

Már a talajmenti fagytól megbarnulnak virágszirmai. Éjszakára vigyük be, vagy takarjuk be. Óvjuk a közvetlen tűző napsütéstől. Rendszeresen csípjük ki az elhervadt virágokat, ezzel is segítjük, hogy kinevelje a még zárt bimbókat. Ha elvirágzott, vágjuk vissza a szárát, majd hűvös, de világos helyen teleltessük, mérsékelten öntözzük. Lakásban nehéz újra virágzásra bírni. Fagyok után félárnyékos helyre kiültethetjük a kertbe. Általában erőteljesebben növekszik, mint cserépben, de legtöbbször megtartja formáját. A kerti krizantémhoz hasonlóan késő ősszel virágzik, a virágképződés csak akkor indul meg, amikor rövidülni kezdenek a napok. (Üvegházakban árnyékolással és a hőmérséklet szabályozásával „indítják” a virágzását.)

Általában fagytűrő fajtákat vásárolhatunk, de a kertbe kiültetett krizantémok tövét télre érdemes betakarni kerti lombbal. Tavasszal időben távolítsuk el a takarót. Június közepéig alakíthatjuk a növényt, a visszametszés hatására bokrosabb lesz. Később már csak a felesleges bimbókat csípjük ki. A meghagyott virágok hosszabb szárúak és nagyobbak lesznek. Az egyenes szárú, vágott virágnak szánt növényt támasszuk meg, hogy szára ne görbüljön. Nyáron se száradjon ki a földje, de a pangó vizet nem szereti.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!