A krizantémok az ősz utolsó virágai, amik igazi színkavalkáddá varázsolhatják a kertet, ezért természetes, ha azt szeretnénk, hogy minél tovább virágozzanak. Ahhoz azonban, hogy sokáig élvezhessük ezt a színpompát, nem árt néhány fontos dologra odafigyelni.

3 egyszerű titok, hogy a krizantém idén ősszel tovább és látványosabban virágozzon!

1. Vásárolj olyan növényeket, amiken több a bimbó, mint a már kinyílt virág

Az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek minden ősszel elkövetnek, hogy olyan krizantémokat vásárolnak, amelyek már a virágzási ciklusuk felénél járnak.

A nagy, virággal teli növények ugyan gyönyörűen mutatnak, de így biztosan nem fognak késő őszig virágozni. Ha egy krizantém már augusztus végén virágba borul, kizárt, hogy még októberben is virágozni fog, sőt, már akkor is szerencsések vagyunk, ha késő szeptemberig kitart.

Ezért, ha csak nincs szükséged arra, hogy a krizantém teljes pompájában virágozzon valamilyen rendezvényen, jobb, ha olyan töveket választasz, amiken több a még ki nem nyílt bimbó. Ha ilyen növényt választasz, az legalább 45 napig folyamatosan virágozhat, de megfelelő gondoskodás mellett akár még tovább is, így még késő ősszel is gyönyörködhetsz benne.

2. Védd meg a növényeket a tűző napsugaraktól

 

Bár a krizantémok szeretik a napfényt, a túlságosan erős napsugarak nem tesznek jót nekik, és a virágzási ciklust is lerövidítik. Valójában a forró napsütés hetekkel megrövidítheti a virágzás időtartamát. Ugyanakkor a hő stressz nagyon megviseli a növényt.

A legjobb, ha félárnyékos helyet választunk a számára, és különösen az erős déli napsugaraktól kell védenünk, így akár egy héttel is meghosszabbíthatjuk a virágzást. A részlegesen árnyékos teraszok, verandák vagy egy fa lombkoronája is tökéletes védelmet nyújthatnak ezeknek a növényeknek. Ráadásul így kevesebb vízre lesz szükségük.

3. Megfelelő öntözés

A következetlen vagy helytelen öntözés lényegesen lerövidítheti a virágzási ciklust. Lehet, hogy az őszi hőmérséklet hűvösebb, de a szárazabb levegő egyben azt is jelenti, hogy a nedvesség gyorsabban elpárolog, ez pedig azt jelenti, hogy a növények gyorsan kiszáradnak, és ez nagymértékben lerövidíti a virágzási időt.

Napi rendszerességgel ellenőrizd a talajt a növények körül az ujjaddal vagy egy nedvességmérővel. Ha a talaj a gyökerek szintjén száraz, itt az ideje öntözni. Ha a gyökerek túlságosan kiszáradnak, nem tudják felvenni a szükséges tápanyagokat. A siker igazi kulcsa, hogy mindig nedvesen tartsd a gyökereket, de ne áztasd el azokat.

Az öntözés módja is fontos, nemcsak a mennyisége

Nemcsak a következetes öntözés számít a virágzás szempontjából, hanem az is, hogy milyen módszerrel öntözöl. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mindig a növények tövénél öntözz, és figyelj arra, hogy maguk a virágok szárazak maradjanak.

Az erős vízsugár egyrészt kárt tehet az érzékeny szirmokban, másrészt lerövidítheti a virágzási ciklust, ha ugyanis a virágok megszívják magukat vízzel, elgyengülnek, és gyorsabban elhervadnak. De az is előfordulhat, hogy a napsugarak megégetik a nedves szirmokat.

Éppen ezért vannak, akik egyáltalán nem öntözik felülről a krizantémokat. Ehelyett, ha cserepes növényről van szó, inkább alámerítik a cserepet egy tál vízbe, hogy a gyökerek megszívják magukat nedvességgel.

De bármilyen módszert is választasz az öntözésre, a lényeg, hogy légy óvatos, és semmiképpen ne öntözz napközben, a legnagyobb hőségben. Ugyanakkor, ha lehetőséged van rá, ne csapvizet használj, mert a benne található klór és más vegyi anyagok szintén lerövidíthetik a virágzás idejét.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!