A komposzt nemcsak tökéletes tápanyagegyensúlyt biztosíthat, dúsítva a kert talaját, de mulcsként is használható, hogy segítsen megtartani a nedvességet, miközben táplálja a növényeket. Bár a nyár a tökéletes időszak a komposzt készítésére, télen is van lehetőség a komposztkupac fenntartására.

A két legegyszerűbb összetevő, amit a komposzt halom elindításához használhatsz az elszáradt őszi levelek és a használt kávézacc.

Miért működik tökéletesen ez a kombináció? A szárított levelek a komposztálás világában 'barnának' vagyis inaktívnak számítanak; ez azt jelenti, hogy sok szén van bennük. A komposztban lévő mikrobák a szénből nyerik az energiát a fejlődésükhöz. A kávézaccot ezzel szemben 'zöldnek' vagyis aktívnak tekintik; ez azt jelenti, hogy sok nitrogént tartalmaz. A komposztban lévő mikrobák a nitrogénből nyerik a szükséges fehérjét.

A komposztálás alapjai

Bármilyen szerves anyag lebomlik, de egyáltalán nem mindegy a komposztkupacban lévő barna és zöld, vagyis aktív és inaktív anyagok aránya, a megfelelő arány ugyanis nagyban befolyásolja a komposztálási időt.

A megfelelő arány elérése érdekében körülbelül 4 lapátnyi levélhez adj egy lapátnyi kávézaccot, és locsold meg az így kialakult halmot vízzel. Addig folytasd a rétegezést, amíg el nem fogy a levél vagy a kávézacc, és figyelj arra, hogy minden réteget átnedvesíts.

Néhány naponta forgasd át a komposztkupacot, és győződj meg róla, hogy nincs kellemetlen szaga, és nem túl száraz. Ha szeretnéd felgyorsítani a folyamatot, aprítsd fel a leveleket, és 1:1 arányban keverd azokat a kávézaccal.

 

A barna, vagyis inaktív anyagok közé tartoznak például a szárított levelek, az aprított papír és karton, a faforgács, a széna, a mulcs és a fahamu.

Zöld, vagyis aktív anyagnak számítanak a gyümölcsök, zöldségek, kávézacc és használt kávé filter, tea filterek, trágya (tehén, ló, kecske, csirke, juh és nyúl) és fűnyesedék.

Ne komposztáld háziállatok ürülékét, zsíros, olajos dolgokat, hús és csontmaradványokat, szenet, faszenet, tejtermékeket, illetve olyan növényeket, amiken növényvédő szereket alkalmaztak, vagy amiket valamilyen betegség támadt meg.

A komposztnak földszagúnak kell lennie. Ha rossz szaga van, akkor több nitrogénre van szükség. Ha nyálkás, akkor több szénre van szükség. Ha nagyon száraz, akkor nedvesíteni kell.

Azt is fontos eldönteni, hol legyen a komposztkupac helye. A legtöbben olyan helyen szeretik elkezdeni azt, ahol nincs különösebben szem előtt. De az is jó megoldás lehet, ha egyszerűen a korábbi veteményes helyén kezdesz komposztálni, miután már betakarítottad az utolsó zöldségeket is, így a következő tavasszal az ágyások előkészítésére is kevesebb időt kell szánnod.

Mivel ezek az őszi komposzt halmok, különösen a veteményesben sokszor csak néhány centi magasak, nem mindig lesznek elég melegek, ezért nem árt például ponyvával befedni azokat, hogy megtartsák a hőt.

Komposztálás télen

Télen a komposztáló mikrobák lelassulnak, és ha nagyon hideg van, teljesen leállnak. Ennek ellenére nem kell abbahagynod a komposztálást. Folytasd a háztartási hulladékok hozzáadását a komposztkupachoz még akkor is, ha az megfagy. A fagyási és olvadási ciklusok valójában segítenek a komposzt gyorsabb lebontásában tavasszal.

Amikor tavasszal elkezd felmelegedni az idő, adj hozzá még egy kis levelet vagy szalmát a komposztkupachoz, hogy ezekkel fedd le a halmot. Télen a háztartási hulladékok hozzáadásakor nem igazán van szükség levelekre vagy szalmára, ha a komposzt megfagy. A fagyott komposzt nem lesz büdös és nem vonzza oda az állatokat sem.

Az éghajlati tényezők figyelembe vétele

Az éghajlat a kertészkedés minden részét befolyásolja, beleértve a komposztálást is. Az alapok ugyanazok, de a folyamat egy kicsit másképp megy végbe, ha kemény és hosszú a tél, vagy ha szinte egyáltalán nem csökken fagypont alá a hőmérséklet egy adott területen.

Vannak olyan arányok, amelyeket követve felgyorsíthatjuk a komposztálási folyamatot, de ami az időjárási és éghajlati tényezőket illeti, azokon nem tudunk változtatni, egyszerűen csak megfigyelhetjük azokat, és ennek függvényében módosíthatjuk a komposztálási módszerünket.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!