Bár a legtöbben elfogadjuk azt a tényt, hogy a csigák a természet szerves részét képezik, ez nem jelenti azt, hogy meg akarjuk osztani velük a kertünket. Szerencsére van néhány bevált módszer arra, miként szabadulhatunk meg a hívatlan vendégektől.

Mivel táplálkoznak a csigák?

A csigák szerves anyagokat esznek, beleértve az élő növények széles skáláját és a korhadó fát, a termést és a növényi leveleket, virágot is fogyasztanak, és különösen szeretik a bazsalikomot, a babot, a fejes káposztát, a dáliát, a salátát, a körömvirágot és a különféle zöldségeket.

A kerti csigáktól való megszabadulás módjai

Számos módja van annak, hogy megszabaduljunk a csigáktól a kertben anélkül, hogy meg kellene őket ölni. Íme néhány lehetőség:

Először is megpróbálhatjuk csökkenteni a páratartalmat a kertben. A csigák szeretik a nedves, hűvös környezetet, így, ha szárazon tudjuk tartani kertünket, könnyebben távol tartjuk őket.

Távolítsuk el a táplálékforrásokat: a csigák vonzódnak a zöld növényekhez, ezért az egyik módja annak, hogy elriasszuk őket, ha csökkentjük a táplálék elérhetőségét. Ehhez távolítsuk el a csigával fertőzött növényeket, vagy fedjük le őket hálóval vagy perforált fóliával.

Csábítsuk őket sörrel: a csigákat vonzza a sör, ezért öntsünk sört egy kis edénybe, és tegyük a kertben egy árnyékos és csendes helyre. Fontos, hogy rendszeresen ürítsük ki a tartályt, és töltsük fel friss sörrel.

Használjunk rézfóliát: ha rézfóliát használunk a kertben, csökkenthető a csigapopulációt. Ez ugyanis nedves állapotában elektromos anyagot szabadít fel, amely károsítja az idegrendszerüket, és megakadályozza, hogy tovább haladjanak.

Használjunk tojáshéjat: az őrölt vagy összetört tojáshéjat felhasználhatjuk a csigák elriasztására. Ez azért van, mert a tojáshéj durva és kellemetlen a csigák számára, és nem tudnak átmenni rajtuk. Szórjunk tojáshéjat a növények köré és azokra a területekre, ahol a csigák találhatók.

Riasztó növények ültetése: egyes növények riasztó tulajdonságokkal rendelkeznek a csigák számára. Ide tartozik a menta, a rozmaring, a levendula, a fokhagyma. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!