A cékla lúgosít, kiváló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését. Méregteleníti a bélcsatornát, szabályozza az anyagcserét és még a diétába is remekül beilleszthető.
Az alábbi recept nem csak attól különleges, hogy könnyen elkészíthető, de ezzel a technikával szinte maradéktalanul megőrizhető mind az a rengeteg vitamin és ásványi anyag, ami a céklát annyira egészségessé teszi.
Hozzávalók:
- 1 kg cékla,
- két szelet kenyér (lehetőleg kovászos)
- 2,5 l víz
- Ízlés szerint fűszerek: só, fokhagyma, babérlevél, boróka, bors, koriander esetleg erős paprika
Elkészítés:
A céklát mossuk és hámozzuk meg, és szeleteljük fel ujjnyi vastag darabokra. Az apró bébicéklát egészben is elrakhatjuk.
A vizet tegyük fel forrni, majd ha már forr zárjuk el, és rakjuk bele a fűszereket.
Tisztára mosott befőttesüvegbe helyezzük el a céklaszeleteket, majd öntsük rá a fűszeres, kézmelegre hűtött vizet, egészen az üveg nyakáig.
Erre rakjuk a kenyérszeleteket, majd tiszta gézlappal, vagy más szövettel lefedjük, lekötjük az üveg nyakát és meleg helyre állítjuk.
4-5 nap alatt elkészül, ekkor leszűrjük, és üvegbe téve hűvös helyen tároljuk.
Ez a recept télen is elkészíthető, csak egy kicsit tovább tart a kovászolódás.
(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!