Bizonyára Te is ezerszer hallottad már, hogy komposztálni milyen környezetbarát és hasznos dolog...Talán már neki is láttál egyszer vagy többször… de rendre csak addig jutottál, hogy lett egy jó nagy ápolatlan zöldkupacod, ami nem hogy értékes komposztot nem ad, még a lóbogarak melegágya is lett. A komposztálás nem olyan nagy ördöngösség! Ma megmutatom hogyan tudod fél évente megújítani a kertedet és a komposztodat a csalódás és a kártevők okozta csalódások nélkül.

A probléma gyökere:

A nem mozgatott komposzt rövid idő alatt kényelmes búvóhellyé válik a lóbogarak és pajorok számára, ahonnan az egész kertbe könnyedén ki tudnak járni portyázni a földkapcsolat miatt. A hazai statisztikák szerint a kezeletlen komposztok 50%-a fertőzött. Ha a Tiéd még nem az, nagyon szerencsés vagy! A következő alkalommal részletesen írok majd róla, hogyan lehet felszámolni a kártevő kolóniákat, hiszen a fertőzött komposzt kiszórása a kertben az instant lefertőzése a teljes területnek.
Ha már van komposztod, azt javaslom, hogy szedd szét, kezeld le és használd el a benne található értékes alapanyagot, ha nincsenek benne kártevők, majd nyiss egy új lapot!

Ha azonban most vágsz bele a konyhakertészkedésbe remek helyzetben vagy, hogy mások kárán megtanuld a dolgokat és a Te kertedbe ne legyenek harcok a kártevőkkel. Csak a fenntartható szemléletet kell megtanulnod hozzá.
A legtöbb kertben kiváló alapanyag van a komposzthoz: a fű. A szerves tápanyagokkal táplált fűnyesedéknél értékesebb komposzt alapanyagot aligha találsz.
Én azt javaslom, hogy egyszerre 2 komposztálót csinálj (az egyiket most töltsd nyár közepéig és ősszel használd fel, a másikat pedig júliustól töltsd és tavasszal szórd ki), így megoldott a folyamatos cserélődése és nem lesz lóbogártanya belőle.

Lehetőleg deszkákból vagy raklapokból készítsd el őket. A készen kapható műanyagokkal sokkal nehezebb bánni, ráadásul gyakorta befüllednek és a komposztálódás helyett egy bűzölögve rothadó szemétdombod lesz csak.
A most elkészített komposztálókból már ősszel ki fogod tudni venni az első adag értékes humuszt és a gyepre, balkonládákba vagy a konyhakertbe kiszórni azt.

A komposztálás legfontosabb alapszabálya:
Magot hozó gyomot ne rakj bele! A veteményesedet meghazudtoló sebességgel fog a tápanyagdús környezetben kikelni a gyom és a komposzttal együtt azt is könnyedén kiterítheted a kertben.

Mitől fog alig fél év alatt lebomlani a fűnyesedék?

Joggal kérdezed, hogyan lesz 5-6 hónap alatt értékes tápanyag abból a fűnyesedékből, amit eddig évekig kerülgettél a kertben. A titok nem más, mint a gilisztahumusz tartalmú EsstenceOrigo Sprint, ami meggyorsítja a komposztdomb benépesülését azokkal a jó mikroorganizmusokkal, amelyek a növényi részek lebontását végzik.

A hagyományos iskola alapján a komposzt csak alulról és a fedésben érintkezik maximum földdel, ahonnan ezek a lebontó részek érkeznek, ami elég kis felület. Mire benépesítik az egész dombot évek is eltelhetnek. (Ami ugye veszélyfaktor a lóbogár és pajor szempontjából.)

Az Origo Sprintes kezelés módja: 1 köbméter komposztálandó növényi részhez 2 liter Sprint kell. Ezt 20 l vízben kell feloldani (ha nem egyben töltöd meg, ne keverd be előre az egész adagot).
Ahogy töltöd a komposztálót 5-10 cm-es rétegenként locsold be egy adag Origo Sprintes vízzel a nyesedéket és mehet tovább a töltés. Így az egész térfogatban egyenletesen lesznek jó mikroorganizmusok, amelyek egyszerre megkezdik a növényi részek bontását. Ennek köszönhető, hogy akár már 4-5 hónap alatt le lehet kész komposztod!
Az Esstence megvédi a nyesedéket a rothadástól, így nem kell szétteríteni, átforgatni, szárítani azt, hanem folyamatosan töltheted.
Ha megtelt a tároló, vagy egy ideig nem várható újabb adag rá, takard le a komposztot, hogy esztétikus legyen. Ha ügyes vagy, akár egy szép kerti bútorként is tud a komposztálód funkcionálni. 

A szomszéd kertje mindig… lóbogarasabb!

Ha a szomszédodban is van egy vagy több régi komposztáló, ami valószínűleg a kártevők paradicsoma 2 dolgot tegyél:

  1. Mutasd meg ezt a ciket a szomszédodnak és ajánld fel a segítséged, hogy eltüntessétek az időzített bombát, és
  2. Kezd el a védekezést a portyázó kártevők ellen EsstenceBug Stoppal már most, hogy ne is legyen kedvük átjönni a Te csodaszép kertedbe falatozgatni.

Ha így komposztálsz ezentúl, garantáltan mindig lesz elegendő, szerves anyagban bővelkedő humuszod a növényeid táplálásához.
Kártevőmentes, egészséges komposztálást kívánok Neked!

Molnár Gábor Éva
kertészmérnök

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!