A „kesu“ megnevezés a portugál „caju“ szóból ered, amely magától termelődő diót jelent, a mag pedig furcsa módón nem az kesualmában, hanem annk végén található.

A kesudió (Anacardium occidentale) Északkelet-Brazíliában és Délkelet-Venezuelában őshonos örökzöld fa, amely akár 14 méter magasra is megnőhet. (A termesztésük során a 6 méterig növő fajtákat részesítik előnyben, mivel termésük gyorsabban beérik, és több termést is hoznak.) A XVI. században portugál felfedezők terjesztették el, 1560 és 1565 között az indiai Goába vitték, és onnan terjedt el Délkelet-Ázsiában, majd végül Afrikában is.

2020-ban a kesudió (mint mag) globális forgalma több mint 4 millió tonna volt, a termelés élén Elefántcsontpart és India áll, amelyek együttesen a világ össztermelésének majdnem 40%-át adják. Vietnamban és a Fülöp-szigeteken is jelentős a kesudiótermelés, 2020-as adat alapján Vietnamban volt a világ legnagyobb kesudió-feldolgozó üzeme.

Kesudió alma

A kesudió alma a világos vörösestől a sárgáig terjedő színekben pompázó gyümölcs. Az érett kesudió almát frissen, curryben főzve, ecetté erjesztve, valamint alkoholos italként is szokták fogyasztani. Egyes országokban, például Indiában és Brazíliában befőttek, chutney-k és lekvárok is készülnek belőle. Sok országban, különösen Dél-Amerikában, a kesudió almát alkoholos és alkoholmentes italok ízesítésére használják. A kesudió csonthéjas gyümölcs, amely magához az alma alsó végéhez kapcsolódik.

A kesudió héja olyan származékokat tartalmaz (fenolos lipidek, anacardinsav, kardanol), amelyeket többek között kenőanyagok, festékek és – a második világháború kezdetétől – fegyverek gyártásához is felhasználnak. A héjból könnyen és olcsón kinyerhető kardanolt a nano- és a biotechnológiában való lehetséges felhasználása érdekében vizsgálják.

 

Kesudió

A kesudió vese- vagy bokszkesztyű alakú csonthéjas termés. A magot kettős héj veszi körül, amely allergén fenol-gyantát, és erősen bőrirritáló anakardinsavat tartalmaz.

Nagyszerű fehérjeforrás, de többek között kalciumot, magnéziumot, káliumot, vasat, rezet, valamint cinket is tartalmaz, így vegánok és vegetáriánusok számára optimális tápanyag. Ez az összetétel nemcsak a csontok egészségének megőrzésében játszik jelentős szerepet, de a szervezet egészét is támogatja. Mivel a kesudió gazdag rostokban, hozzájárul az optimális bélműködéshez és az emésztéshez is. A kesudió rendkívül értékes K-vitamin-forrás. Kb. egy maroknyi kesudió fedezi a napi K-vitamin szükséglet majdnem 40%-át. A K-vitamin a kalciummal együtt hozzájárul a csontok egészségéhez. A kesudió fogyasztása támogatja a fogíny egészségét, és pozitív hatással van a szájüregi baktériumflórára. A szem egészségéhez is hozzájárul, mert véd a makuladegenerációval szemben, amely betegség súlyos esetekben akár vakságot is okozhat.

A kesudió remek forrása a telítetlen zsíroknak, melyek jót tesznek a szívnek, és megfelelő mennyiségben fogyasztva segítenek csökkenteni az egészségtelen koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét, még cukorbetegeknél is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a telítetlen zsírok fogyasztása csökkenti a trigliceridszintet, és jótékonyan csökkenti a vérnyomást is. A diófélék, mint például a kesudió, valamint a növényi olajok, (olívaolaj, repceolaj, lenolaj) biztosítják a szervezet számára a telítetlen zsírokat.

Kesudióolaj

A sötétsárga kesudióolajat a kesudió préseléséből nyerik (jellemzően a feldolgozás során véletlenül keletkező, kisebb értékű, törött darabkákból), és főzéshez vagy salátaöntetként használják.

 

Kesudióhéj-olaj – Urushiol

A kesudióhéjból származó olajszerű folyadék sárgás fényű, természetes gyanta, amely a kesudió feldolgozásának mellékterméke. Nem szabad összetéveszteni az étkezési kesudióolajjal, mert ez előbbi erős irritáló hatása miatt fogyasztásra nem alkalmas, de trópusi területeken felhasználják a népi gyógyászatban és a faanyagok kezelésére is. Összetétele a feldolgozás módjától függően változik. Az urushiollal való érintkezés viszketést, hólyagokat és bőrkiütéseket okozhat.

A homeopátiában a kesudió latin nevén, Anacardiumként található meg. Elsősorban mentális panaszok esetében alkalmazzák előszeretettel, mint a memória romlása, az önbizalomhiány, tehetetlenségérzet, szellemi kimerülés vagy a teljes elszigetelődés. Sikeresen alkalmazható még teltségérzéssel kísért lassú emésztés, székrekedés, vérző aranyér, vagy viszkető, vörös, érdes, apró hólyagos bőrelváltozás fennállásakor. Szintén jó hatást értek el vele heves szívdobogásérzés, szorongás jelentkezésekor, illetve gyermekeknél az étkezést követő hányás és fejfájás esetén. Akut esetekben szokásos adagja a D12-es erősségű szerből általában 3x5 golyó, amelytől némelykor el lehet térni.

 

Eltarthatóság és tárolás

A tárolás zárt edényben, hűvös helyen történjen, így a mag akár 6 hónapig is eltartható károsodás nélkül. Fontos azonban tudni, hogy a kesudió viszonylag magas oxaláttartalommal rendelkezik, így nagyon nagy mennyiségben és hosszú távon fogyasztva vesekárosodáshoz és egyéb krónikus egészségügyi problémákhoz vezethet. A kesudióra való allergiás reakció kevésbé gyakori, mint a dió vagy a földimogyoró esetén. A gyermekek 6%-ánál és a felnőttek 3%-ánál a kesudió fogyasztása allergiás reakciókat válthat ki.

A napi ajánlott mennyiség körülbelül 18-20 db (kb. 1 maroknyi) dió.

 

Konyha

A kesudiómagot leginkább kulináris célokra alkalmazzák, számos étel alapanyagául szolgál. Gyakran használják édességek vagy curry-s ételek díszítésére, pasztává őrölve pedig krémet készítenek belőle, amely egyes édességek, szószok alapját képezi.

A 21. században a kesudió termesztése számos afrikai országban megnövekedett, hogy kielégítse a kesudiótej előállítására irányuló igényeket, amely a tejtermékek megfelelő alternatívája.

Kesudiótejet az alábbiak szerint otthon is készíthetünk: 100 g kesudiót 24 órára hideg vízbe áztatunk. Ezután a duzzadt magokról leöntjük az állott vizet, és átmossuk őket. Hozzáadunk egy csipet sót és 35 g datolyát ízesítés céljából, majd fél liter tiszta vizet, és 2-3 percen át magas fordulatszámon turmixoljuk. Végül a keveréket vászonanyagon átszűrjük. A visszamaradt pépet sem kell kidobni, készíthetünk belőle például kesudió sajtot, vagy sütemények készítéséhez is felhasználhatjuk.

Kesudió alapkrémet készíthetünk: 20 dkg kesudiót fél napra beáztatunk, majd összeturmixoljuk egy kis vízzel (kb. 1 dl), 1 kiskanál sóval és ízlés szerinti fűszerekkel, pl. 1 kiskanál zúzott fokhagymával, csipet őrölt korianderrel, friss zöldfűszerekkel (pl. bazsalikom vagy petrezselyem). Az alapkrémet fogyaszthatjuk például piritóssal és sok friss zöldséggel.

A zöldfűszeres kesuöntet elkészítése igazán egyszerű, és különleges ízvilága jó illik például zabfasírthoz vagy salátákhoz, de mártogatósként is kínálhatjuk. 150 g kesudiót áztassunk be két órára, majd 80 ml víz segítségével turmixoljuk össze 1 gerezd darabolt fokhagymával, fél citrom levével és 2 evőkanál juharsziruppal. Keverjünk hozzá 1-1 teáskanál oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet, rozmaringot és petrezselymet, ízlés szerint sót és borsot, valamint 2 evőkanál sörélesztőpelyhet.

Váradi Tibor

és a Napfényes Gyógyközpont munkatársai

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!