Fűszerként és ételként is roppant értékes.

Az édeskömény kimondottan szép zöldség, gumója üde zöldes-fehéres, „feje” tetején pedig kaporhoz hasonlatos zöld korona ül. Ezt zöldfűszerként leginkább halételek ízesítésére használják. A gumót pedig roppant változatos módon lehet elkészíteni, a krémlevestől a csőben sütésig, a nyers salátáktól a tésztaételeken át a köretekig, főzelékig sok mindenre alkalmas az édeskömény. Íze kissé ánizsos, enyhén kesernyés. Pároláskor legalább 40 percre van szüksége a puhuláshoz, ha pedig nyersen fogyasztjuk, felhasználás előtt áztassuk citromos vízben, attól meg is puhul egy kicsit, és nem is barnul be

Nálunk jóval elterjedtebb a kömény magjának használata, mint az egész növényé. Ez érthető is, hiszen viszonylag drágán lehet hozzájutni a gumókhoz, de a köménymag amilyen közkedvelt, könnyen hozzáférhető fűszer, olyan sok jótékony hatása is van. 

Az édeskömény magjából főzött tea kiváló görcsoldó, puffadásgátló hatással bír, legyen szó akár csecsemőről, akár felnőttről, a belőle készült leves is szinte gyógyszer.

Kismamáknak is ajánlott, mert tejszaporító hatású. Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. 

A rómaiak idején nagyobb lakomák előtt kis tálakban köménymagot adtak körbe, étkezés előtt azt rágcsálták, hiszen ismerték a mag emésztésre gyakorolt jótékony hatásait. De elengedhetetlen alkotóeleme a kínai ötfűszer keveréknek is. 

A világ valamennyi mérsékelt, illetve meleg éghajlatú vidékén termesztik – a legtöbbet Franciaországban és Bulgáriában, Magyarországon mintegy 1500 hektáron, elsősorban a közönséges édesköményt.

Érdekes: Észak-Amerika és Ausztrália egyes területein ezt az értékes növényt gyomnövényként tartják számon, annyi van belőle. De igaz ez Görögországra is, ahol az édesköményt marathosnak hívják, és az egykori marathoni csata helye, Marathon éppen azért kapta nevét, mert rengeteg kömény nőtt arrafelé.

Kevesen tudják, hogy a római édeskömény termése a fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!