A fokhagyma a liliomfélék családjába tartozik, hozzánk keletről, a sztyeppékről érkezett. Az orosz népi gyógyászatban négy dolgot vetnek be az öregedés ellen: a fokhagymát, a vöröshagymát, a hajdinát és a virágport. „Orosz penicillinnek”, sőt életelixírnek is nevezik. A fokhagyma olyan szerepet tölt be a magyar népi gyógyászatban, mint keleten a ginseng, ezért „magyar ginsengnek” is szokták hívni.

A korabeli feljegyzések szerint már időszámításunk előtt előszeretettel használták Egyiptomban és a Római Birodalomban is. Az ókorban hatvanegy különféle betegség gyógyítására alkalmazták, többek között potencianövelő szerként is. Északi vidékeken is előszeretettel használták, megjelenik a germán mitológiában, így például az Eddában is. Az első és a második világháború alatt a fokhagymát természetes antibiotikumként belsőleg és sebfertőtlenítésre is használták.

Illatát egy kéntartalmú vegyületnek, az allicinnak köszönheti. A fokhagymában természetes formában a szagtalan alliin fordul elő, ami az allináz enzimmel való érintkezése során alakul át a szagos változattá. Az átalakulás a vágás, pucolás hatására indul be. Az allicin nagyon erős antibiotikum, még a tífusz baktériumokat is elpusztítja. A fokhagyma emellett más antibiotikus hatású  vegyületeket is tartalmaz. Egy nemi hormonhoz hasonló szerkezetű anyagnak, a tokokininnek tudható be, hogy évezredek óta fontos alkotóeleme a nemi vágyat fokozó főzeteknek.

Gyógyhatásai

Csökkenti a magas vérnyomást, javítja a szívműködést, tágítja az ereket, főleg a szív koszorús ereit, csökkenti az artériák meszesedésének kockázatát, megelőzi a trombózis kialakulását, véralvadásgátló. Féregűző, antibakteriális, antivirális, antimikotikus és antikarcinogén hatású. Antioxidáns tulajdonsága miatt támogatja az immunrendszert. Hasznos elhízás és influenza esetén. A népi gyógyászatban a bronchitis és a tüdőgyulladás kezelésében is alkalmazzák. Oldja a légcsövek görcsét, ezzel segít felszakítani a köhögést, kovasav tartalma révén pedig a tüdőszöveteket erősíti. Görcsoldó hatása miatt menstruációs görcsöknél is bevethető.

A régi gyógyászatban a fokhagymát a hüvelygombásodás ellen hüvelykúpként is használták.

A fokhagyma normalizálja a vér zsírszintjét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor megnöveli a HDL, a „jó” koleszterin koncentrációját a vérben. Kúraszerű fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a szívinfarktus veszélye. Amennyiben már bekövetkezett a baj, és megtörtént a szívinfarktus, a fokhagyma bizonyítottan csökkenti a következő szívinfarktus kialakulásának kockázatát, illetve növeli az ismételt szívinfarktus túlélési arányát.

Támadja a Helicobakter pylori nevű kórokozót, amit a gyomorfekélyekkel és a gyomorrákkal hoznak összefüggésbe. Szabályozza az epeműködést, elősegíti az epe termelését és kiválasztását. Gátolja az erjedési és rothadási folyamatokat a bélben, így csökkenti a gázképződést, sőt megköti a gázokat és segíti távozásukat a szervezetből. Támogatja a bélnyálkahártya regenerációját és a bélflóra helyreállását, fertőtleníti a beleket. Még a Candida albicans szaporodását is gátolja. Krónikus és akut hasmenés esetén is használható. Általánosságban segíti a teljes emésztést.

A fokhagyma mérgezés esetén leköti a toxinokat, emellett megköti a nehézfémeket, az ólmot, a higanyt stb. A nehézfémek többek között az amalgámtömésekből, az autók és gyárak által kibocsátott gázokból jutnak a szervezetünkbe, és nagymértékben megterhelik azt. Ártalmasak a vesére, az agyra, a bőrre, a tüdőre és a májra stb. Az amalgámtömések cseréje után fontos, hogy támogassuk a higany távozását a szervezetből homeopátiával, kineziológiai nehézfém kivezetéssel, illetve fokhagyma fogyasztásával.

 

Azon országokban, ahol nagy mennyiségben fogyasztanak fokhagymát, kisebb a rákos megbetegedések száma. Bizonyos típusú ráksejtekre pusztító hatása van (pl. méhrák, gyomorrák). Csökkenti a szédülést és a fejfájást. Főként a fokhagymaolajról tartják úgy, hogy enyhíti a fejfájást. A fokhagymaolaj fülfájás ellen is bevethető, csöppentsük közvetlenül a fülbe.


A fokhagyma segítheti a haj növekedését, és az egészséges bőr kialakítását. Kisebb sebek, rovarcsípések és bőrgombásodás kezelésére kitűnően alkalmas a fokhagyma kevés vízzel hígított leve. Szemölcsökre, nehezen gyógyuló pattanásokra közvetlenül feltehetünk egy fokhagyma gerezdet. Sebtapasszal rögzítsük a kívánt helyre, vagy dörzsöljük bele a tapaszba, és azt tegyük a bőrre több órára.  

A fokhagyma alkaloidok inzulinhoz hasonló hatásúak, vagyis vércukorszint-csökkentőek, ezért kiváló kiegészítő terápia lehet a cukorbetegség esetén.

Külön említést igényel e hagymafajta vitamin- és nyomelemtartalma.  Található benne B1-, B2- és C-vitamin (csak a friss fokhagymában), kolin, szelén, jód, kálium, nátrium, magnézium, vas, cink, mangán és réz.

Felhasználási módjai

Mint látjuk, számos területen jótékony hatással bír, ezért akár fiatalító kúraként is beiktathatunk időnként egy fokhagymakúrát, ami a következőképpen néz ki: hat héten keresztül napi három gerezd fokhagymát kell elfogyasztani vacsorára. A kúrát évente kétszer lehet megismételni, január-február, illetve szeptember-október környékén a leghatékonyabb. Hasmenés kezelésénél napi 5-10 gerezd fokhagyma is megengedett, jól elosztva a nap folyamán.

Vacsora után érdemes elrágcsálni egy-két darab szegfűszeget, amely elveszi a fokhagyma erős szagát. Általában a környezet nem kedveli, ha az ember fokhagymakúrát végez, mivel illóolajai a bőrön át is távoznak. Akit nagyon irritál a fokhagyma szaga, annak bélférge van, úgyhogy különösen ajánlott számára ez a kúra, a fokhagyma ugyanis az egyik legjobb féregűző hatású szer.

A fokhagyma a főzés során elveszíti gyógyhatásai nagy részét, így antibiotikus hatása is csökken.

Figyeljünk rá, hogy a fokhagyma ne kerüljön darabosan a gyomorba, hiszen nagyon erős, maró hatású anyagokat is tartalmaz. Mindig alaposan fel kell tehát aprítani, vagy szét kell dörzsölni.

Fokhagymaázalékot a következő módon készíthetünk: hat gerezd fokhagymát fölaprítunk, leöntjük 1-2 dl hideg vízzel, hat órán keresztül állni hagyjuk, majd átszűrjük, és elfogyasztjuk csak magát a vizet.

A fokhagyma tinktúra sokáig eláll. 400 g fokhagymát préseljünk át fokhagyma nyomón, és tegyük negyed liter tömény szeszbe. Két hétig hagyjuk jól lezárva egy sötét helyen, utána szűrjük le pamuton, vagy gézen át, és hagyjuk érni további egy hetet. Szükség esetén napi háromszor vegyünk be belőle kevés vízzel 5-10 cseppet.  

A fokhagyma csodálatos gyógyszer, de nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mivel gyomorégést, felfúvódást, vagy szívpanaszokat okozhat.

A fokhagymát a népi hagyományban a hangyák távoltartására is használták. Ha 1-2 gerezd tisztított fokhagymát helyezünk azokba a résekbe, ahol a hangyák bejönnek a lakásba, sikeresen távol tarthatjuk őket.

Váradi Tibor

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!