A rebarbara náluk talán nem annyira népszerű, de nagyon sokan szeretik és termesztik is. A rebarbarának nem a termését, nem is a levelét, hanem a szárát fogyasztjuk. Zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni.

A rebarbara többi része fogyasztásra alkalmatlan, mert nagy mennyiségű oxálsavat, cseranyagokat és antrakinont tartalmaz. És pont ez kell a levéltetvek ellen!

Ha gondosan készítjük el a rebarbara-permetszert, tartósan megszabadulhatunk a levéltetvektől!

Amire szükségünk van: 5 liter permetszerhez kb. 1 kg felaprított rebarbaralevél, amihez bátran adjuk hozzá az elfásult szárakat, vagy a lehúzott külső réteget is. Öntsük fel az aprítékot 5 liter esővízzel, hagyjuk ázni 24 órán keresztül. Ezután szűrjük le, és permetezhetünk is.

Jó tudni!
A levéllemezben annyival több van, mint a levélnyélben, hogy gyakorlati jelentősége csak annak van. Nyáron sokkal több „méreganyag” van a levéllemezekben mint tavasszal. A zöld nyelű rebarbara több oxálsavat termel, mint a piros nyelű.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!