Potenciális veszélyt jelenthet a kedvenceinkre.

A 'toklász' nem más, mint az egérárpa (Hordeum murinum) nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalászának egy darabkája, ami potenciális veszélyt jelenthet a kedvenceinkre.

Könnyen tönkretehetik a nyári programjainkat. Éles, tűszerű részével befurakodik a bőrbe, és komoly szövetkárosodásokat tud okozni. Leggyakrabban a lábujjak közé jut be, ekkor a gazdi t egy váladékozó duzzanatot vehet észre, melyet az állat folyamatosan nyalogat. Ha úgy véljük, hogy bent maradt a toklász a bőrben/a bőr alatt akkor mindenképpen keressük fel az állatorvosunkat. Ha nem találunk semmit a területen, akkor mindenképpen fertőtlenítsük és gyakran kenegessük gyulladáscsökkentő krémmel, valamint helyezzünk rá párakötést. 1-2 nap után látható változásnak kell bekövetkeznie.

De nem csak az általános helyeket érdemes átnézni...
Sajnos a toklászok a testnyílásokba is befurakodhatnak.

Leggyakrabban a fülbe jut be, ahol a fülgyulladáson kialakításán felül még a dobhártya épségét is veszélyeztetheti.
Tünetek: Séta után egy oldalra húzza/rázza a fejét, érintésre nyüszít, esetleg odakap.
Ebben az esetben minél előbb keressük fel az állatorvosunkat!

Előfordulhat az is, hogy a toklász az állat orrába furakszik be.
Tünetek: Ez esetben hirtelen fellépő prüszkölés, tüsszentés, orrdörzsölés látható.
Itt már kicsit nehezebb az eltávolításuk, de nem lehetetlen. Mindenképpen állatorvoshoz kell vele fordulni, aki bódításban endoszkóppal részletesen átvizsgálja az orrot és ha szükséges akkor rutin műtéttel eltávolítja.

Legritkább esetben a szemek és az ivarszervek és lehetnek bejutási pontok.
Tünetek: Szemhéjak alá jutott toklász esetében hirtelen hunyorgás, kötőhártya duzzanat és kipirosodás, váladékozás valamint a folyamatos dörzsölés hívhatja fel a figyelmünket a bajra. Az ivarszerveknél a folyamatos nyalogatás és váladékozás utalhat a toklász jelenlétére.

Sajnos elkerülni nem lehet a toklászt, viszont a kis kedvencünk folyamatos átvizsgálásával és azzal, hogy időben állatorvoshoz fordulunk ha baj van nagyon sok problémát megelőzhetünk.

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!