Egyetlen tő is elég a konyhakertben.

Mindenekelőtt azt kell tudni, hogy a lestyán egy robusztus, évelő növény, amelynek nincs természetes ellensége, és látványos fejlődést érhet el, ha sikerül leküzdenie a gyökerezés nehézségeit.

A lestyán magról történő szaporítása sokkal jobb és egészségesebb, mint egy olyan gyökér átültetése, amely a talajból való eltávolítása során esetleg megsérülhetett.

· Ültessük a magokat egy virágcserépbe, előtte azonban helyezzük a vetőmagot egy vízzel teli edénybe két-három órára.

A lestyán meggyökerezésére jó megoldás a kerti talaj és a virágtalaj keveréke.

· A lestyán nem szereti a mésztartalmú talajt, minden esetben olyan talajra van szüksége, amely a vizet képes jól elvezetni. Ez a növény meggyökerezésének egyik előfeltétele.

· A magokat ősszel, október végétől november közepéig, vagy tavasszal, március hónap közepéig vessük el.

A lestyán a gyökerezést követő első hónapokban nagyon érzékeny, ezért ha a kertbe ültetjük, akkor a kis növényeket műanyag fóliával vagy üveg haranggal védjük minden este április végéig.

Ezek mellett a lestyán növekedése szempontjából, nagyon fontos, hogy mennyire van kitéve a közvetlen napsugárzásnak. A lestyánnak ugyanis napfényre van szüksége, de inkább a reggeli és a közvetett fényt részesíti előnyben, ezért jobban tesszük, ha a kertünk árnyékos és nedvesebb részébe ültetjük.

· A növény napos helyre történő ültetése végzetes lehet a lestyán számára, ugyanakkor szüksége van a levegő jó áramlására, ezért ne ültessük falak közelébe.

· A lestyán számára a legjobb hely a ritka árnyas fák alja, és a kert szélében lévő árnyékos területek.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!