A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai, az erős UV sugárzás, hőség, hirtelen lezúduló csapadék a növényeinket is megviseli, nemcsak minket.

Mi valamennyire tudunk védekezni a hőséggel szemben, kalapot veszünk, napvédő krémet használunk, árnyékba húzódunk. A növényeknek erre sajnos nincs lehetőségük. Róluk másképpen kell gondoskodnunk.

A tavasszal kijuttatott tápanyagot a növény nyár elejéig általában felhasználja, ekkor már nem a növekedést, hanem a sejtek megerősítését kell számukra biztosítanunk. Ilyenkor növényerősítő gyeptrágyát használunk, hogy a növény jobban ellenálljon a nyári időjárás okozta stressz helyzeteknek.
A nyári időszakra a DCM szerves trágyák széles választékát kínálja a gyep kezelésére: 10 kg-os kiszerelésben a Bio gyeptáp, a Stressz kezelő gyeptáp, 25 kg-os kiszerelésben a Grass Care és a Sport Mix nyújt megfelelő védelmet a gyepnek. A kiszórás utáni locsolás hatására a mikrogranulátumok elválnak egymástól, milliónyi apró szemcse kerül a talajba. Mivel minden egyes szemcse ugyanazt a tápanyag mennyiséget tartalmazza, a növény minden hajszálgyökeréhez eljut a tápanyag, és a növény teljes egészében fel tudja azt használni.
A megerősített gyep nemcsak jobban elviseli nyári időjárás kedvezőtlen hatásait, de a gyepbetegségeknek is jobban ellenáll.
A gyepbetegségek egyik oka lehet a helytelen öntözés. A legnagyobb melegben se öntözzük agyon a gyepet, mert a meleg, nedves közegben a gombabetegségek akár napok alatt tönkre tehetik a szépen ápolt füvünket.

Hogyan öntözzünk helyesen?
 

1) Ha öntözőrendszer biztosítja a locsolást, ellenőrizzük, hogy esetleg megnőtt növények nem akadályozzák-e a víz útját. Ha igen, vagy a locsolófejet kell áthelyezni (ez a bonyolultabb feladat), vagy a bokrot, fát kell megnyesni úgy, hogy a víznek szabad utat adjon.
 

2) Érdemes azt is ellenőrizni, hogy a fák, házfalak, kerítés által árnyékolt terület ugyanannyi vizet kap-e, mint a napos részen levő. A folyamatosan, vagy hosszabb ideig árnyékos terület kevesebb nedvességet igényel. Ezeken a részeken telepedik meg a moha. Ugyan létezik moha elleni szer, mohairtót is tartalmazó műtrágya, de ezek hatástalanok maradnak, ha a területet továbbra is a szükségesnél több víz éri. A „legzöldebb” és legolcsóbb megoldás, ha a mohás részeken visszavesszük az öntözővíz mennyiségét. Hagyhatjuk kiszáradni a területet. Ezután a mohát gereblyézzük ki a fű közül, azután csökkentett mennyiségű vízzel öntözzük a szóban forgó területet. Ne féljünk, egy kis szárazság után a fű magához tér.
 

3) Mikor és mennyit öntözzünk? Azt javasoljuk, hogy 20 fok alatt hetente 1-szer, 20-25 fok között hetente kétszer, 25 fok fölött kétnaponta. Csak a legnagyobb kánikulában öntözzünk naponta. De az öntözés legyen kiadós, hogy a gyökérzóna kb 12 cm mélységig átnedvesedjen. A hajnali öntözés javasolt, hogy elkerüljük az átmelegedett növény befülledését.
 

4) A gombabetegségek mellett gyakran csúfítják kertünket a kalapos gombák. Megjelenésük intő példa számunkra, hogy vissza kell venni az öntözést. A helyesen öntözött gyepről eltűnnek a gombák.
Ne feledkezzünk meg a többi növényről sem. A tavaszi növénytápokat nyár elejére felhasználták, érdemes megismételni a kezelést. A virágos növények szebben, dúsabban virágoznak, a fenyő- és tujafélék élénken, zölden, egészségesen állják a sarat a mostanában sok kerttulajdonost elkeserítő betegségekkel szemben. A rododendron, hortenzia, azálea stb. a savanyú talajt kedvelik, a speciális növénytápok biztosítják a megfelelő tápanyagot, és savanyítják a talajt, hogy teljes pompájukban virágozzanak.
Miután elvégeztük a kertben szükséges munkákat, üljünk le, hallgassuk a madarak énekét, a levelek suhogását, élvezzük munkánk gyümölcsét, és csodáljuk a természet gazdagságát.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!