• Keressünk szép egyenes törzsű fákat! Ne válasszunk olyat, amelyiknek meghasadt a törzse, penészes szagot áraszt, ráncos a kérge, vagy kókadtnak tűnik.
Ha már kiválasztottuk a tökéletes fát, a következő tanácsokat betartva a lehető legtovább frissen tarthatjuk
• Távolítsunk el 0,5–2,5 cm-t a törzs vágott részéből: ehhez egyszerűen csak fűrészeljünk le belőle merőlegesen egy darabot, pont úgy, mintha a vágott virágok szárait vágnánk vissza. Ezután rögtön állítsuk vízbe a fát.
• Lehetőleg használjunk olyan karácsonyfaállványt, amelybe a fa pontosan beleillik – ne farigcsáljuk feleslegesen hegyesre a törzsét. A legjobb az olyan állvány, melyben víztartály is van. Mindennap ellenőrizzük benne a vízszintet! Egy átlagos fa naponta 1-4,5 liter vizet képes felszívni. A víz szintje mindig lepje el a levágott fatörzset, ha ugyanis nem ér bele, a vágási felületen egy vékony gyantaréteg képződhet, mely megakadályozza, hogy a fa felszívja a nedvességet.
• Addig is, amíg eljön a karácsony, a fenyőfát hűvös és száraz helyen, széltől és naptól védve tároljuk, és ne feledjük néha megnézni, mennyi víz van a tartályban, s ha szükséges, töltsük fel.