A babérmeggy az elmúlt években vált igazán népszerűvé a kertbarátok körében, hiszen a mutatós örökzöld kiválóan alkalmas sövénynek és szoliternek egyaránt. Jól tűri a félárnyékot, és kevésbé érzékeny a kertevők és gombás betegségek támadásaira, mint a tuják. Ha viszont a szépsége megfakul és a smaragdzöld levelek sárgulni kezdenek, vegye intő jelként és cselekedjen!

Gyakori, hogy már az ültetés után röviddel megáll a fejlődésben, és elkezdi a leveleinek színét sárgára váltani, és az sem ritka, hogy az összefüggő, idős sövényben indul meg szakaszosan az új hatások elsárgulása.
Tudnia kell, hogy a sárgulás mindig valaminek a hiányát jelzi. A hiánybetegségek origója minden esetben a talaj. Azt kell rendbe tenni és a növény is helyrejön.

Hogyan hat a talaj a babérmeggy színére?
Az elmúlt évtizedekben sajnos a talajról ültetőközegként gondolkoztunk csak, nem pedig egy élő rendszerként. Ezért is jutottunk el oda, hogy ma már a talajok szervesanyag, humusz, mikro- és makro tápanyagraktárai elszegényedtek. Ezzel pedig a rendszert működtető mikrobák, giliszták és egyéb élőlények sokasága is megritkult, egyensúlyuk felborult. Úgy is mondhatjuk, hogy a kerék küllői elkezdtek kipotyogni, és az egyre nagyobbakat döccen, alakul benne a nyolcas…
A babérmeggy sárgulása is egy ilyen kerékküllő, jelzi, hogy valami baj van, megszakadt a tápanyagkörforgás, éhezik a növény.  
A tünetek orvoslásához komplex tápanyagforrásokkal kell reagálnia. Ha így tesz, a sárgulás szinte magától elmúlik, és a növény elkezd újra fejlődni.
A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a humuszpótlás. A huminsavak szerves komplex kötésben mintegy 70 féle ásványianyagot tartalmaznak. A szerves anyagokat a növény gyorsan és nagy hatékonysággal tudja hasznosítani (szemben a szervetlen, néhány nyomelemet tartalmazó műtrágyákkal).
Nagyon bevált a Humin Garden Plus termékcsalád, ami granulált és koncentrált folyadék formában is elérhető. A hidrolizációs eljárással készülő humuszpótló kiemelkedő vízoldékonyságú, így szinte azonnal orvosolja a növény hiánybetegségeit. Plusz előnye, hogy a kavicsos vagy mulccsal borított kertekben is könnyen használható, ahol egy nagyobb szemcséjű vagy darabos tápanyagot nem lehet a talajba juttatni.

Milyen gyorsan használ a humuszpótlás?
Enyhébb esetekben már 1 kezelés is látványos eredményeket hoz, de egy komolyabb betegségnél szükség van a kúraszerű alkalmazásra.  
Ezért szoktam javasolni, hogy ha nem hoz azonnali, végleges eredményt az első beöntözés, akkor a Myr Klorózis levéltrágyával támogassuk meg a folyamatot. Ez különösen előnyös, ha a vashiány erősen jelen van.
Növényi aminosavtartalma azonnal felszívódik a levélzeten keresztül és könnyen beépül a szövetekbe, így segít megállítani az új hajtás sárgulását és segíti a gyógyulás folyamatát.
A humuszpótlással és a lombtárgyázással olyan élettanilag fontos nyomelemekhez jut a babérmeggy, mint
- a vas,
- a mangán,
- a magnézium
- a cink
- a szelén,
- a molibdén,
- a réz,
- a nitrogén
- és egyéb szerves anyagok, ásványi anyagok.

Hogyan kezelje a sárguló babérmeggyet?
• 10 liter vízbe öntsön 0,25 l Humin Garden Plus-Sol koncentrátumot és ossza szét 2-3 örökzöldre. Alaposan öntözze be, hogy a gyökérzónába kerüljön.
• Szükség szerint ismételje meg a kezelést még 2 alkalommal.
• Kiegészítő kezelésként pedig a Myr Klorózist is használhatja: 10 liter vízhez öntsön 0,3-05 dl lombtrágyát és permetezze be alaposan a sárguló növényt.  
Hosszú távon javaslom évente 2 alkalommal az Örökzöld Rutin szerinti tápanyagozást a babérmeggyek üde zöld színének megőrzéséhez, amiről bővebben a Kertfuvesites.hu oldalamon olvashat.
Már az első alkalom után is szembetűnő lesz a változás, rendszeresen használva pedig a növényei életerősek és egész évben pompás kinézetűek lesznek!

Egészséges babérmeggyeket kíván:
Molnár Gábor Éva- kertészmérnök
www.evakert.hu
www.kertfuvesites.hu

 

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!