A sárgulás leggyakoribb oka az, hogy a növény nem kap elegendő vizet. Igaz, a leander jól bírja a meleget, de rengeteget párologtat, ezért ahhoz, hogy gyönyörű bokor legyen, érdemes akár egy nap kétszer (reggel és este) megöntözni.

Ha a növényt egész nap tűzi nap, akkor érdemes langyos, állott vizet használni, mert ellenkező esetben könnyen megfázhat. Ha gyűjtjük az esővizet, az ideális lehet.

A túlöntözés is okozhat levélpotyogást. Érdemes odafigyelni, ha áll a cserép alatti tálban a víz, akkor nem kell újra öntözni.

Nem mindig a víz okozza a sárgulást

A leandert érintő leggyakoribb betegségek egyike az úgynevezett levélperzselődés, amit a rovarok által terjesztett kórokozó, a Xylella fastidiosa okoz. A fertőzés először csak egyetlen vesszőt támad meg, majd innen terjeszkedik tovább a növény többi részére. Ezt onnan lehet a legkönnyebben észrevenni, hogy vízproblémáknál az egész növényről potyog a levél, míg a levélperzselődés eleinte csak egy, később pedig több hajtást érint. Ebben az esetben a beteg hajtást, amint lehet vágjuk le. Adhatunk a növénynek csalánlevet, jót tesz. 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!