A rendszertelen etetés akár végzetes is lehet a madarak számára!

A rideg, fagyos, élelemben szűk téli hónapok óriási próbatételt jelentenek az éjjel-nappal kint fagyoskodó madarak számára. Éppen ezért igazán becsülendő, hogy mindezek ellenére néhány madárfaj mégis nálunk vészeli át ezen időszakot, és nem repül el a messzi délre, mint sok más társuk.

A madáretető kihelyezését mihamarabb érdemes megtenni, mert a nálunk telelő fajták már előre feltérképezik, hová érdemes majd eleségért „beugrani”. Akár nagy kertünk, akár csak egy kisebb teraszunk van, madáretetőt bárhol kihelyezhetünk, csak a megfelelő méretet kell helyesen megválasztanunk. Célszerű olyan helyre tenni az etetőt, hogy télen az ablakból kinézve is lássuk a vidám kis jószágokat. A hidegebb, zord napokon a meleg lakásban egy csésze teával ücsörögve gyermeknek, felnőttnek egyaránt mosolyt csalnak arcára a csivitelő, színes kis madarak.
A rigók a csigák elleni véget nem érő harcban állnak mellettünk, a cinegék és a verebek pedig óránként akár ötször-hatszor is megetetik fiókáikat a kártékony hernyókkal, levéltetvekkel, és rengeteg egyéb, növényeinkre nézve kártékony rovarral. Mindemellett a télen sokszor fakó, komor hangulatú kertünkbe kedvességet, életet hoznak a vidáman csivitelő, sárga, piros, zöld, kék színben pompázó cinkék, zöldikék, őszapók, meggyvágók.

Tudta-e, hogy a cinkék napjai szigorú rendszerben telnek?
Talán meglepő, de valóban így van. A télen nálunk lakó madarak az etetőket egymás után, megszokott időben járják sorra. Ha egy-egy etetőben nem találják a már jól megszokott mennyiségű élelmet, az számukra akár végzetes is lehet. Megfelelő mennyiségű energiabevitel hiányában kis testüket a -10C alatti hidegben nem biztos, hogy fel tudják fűteni, és a kihűlés fenyegeti őket. Nagyon fontos tehát, hogyha elkezdjük etetni kis barátainkat, azt rendszeresen, felelősséggel tegyük! Ellenkező esetben a jó szándékunk a visszájára is fordulhat. Minden nap ellenőrizzük, van-e friss eleség az etetőben!

Mit tegyünk az etetőbe?
A leggyakoribb és legkelendőbb eleség számukra a napraforgómag. Ezt a legtöbb madár örömmel fogyasztja. Kaphatók emellett vegyes téli eleségként ismert magkeverékek, amelyben búza, köles, és egyéb szemes termék is található. Ezt leginkább a zöldike, a citromsármány, a csíz és a pintyek kedvelik. A cinkegombóc nagy rajongója a csuszka, a fakopáncsok, és természetesen a cinegék. Darabolt, félbevágott dióval csalogathatjuk kertünkbe a szajkót, de természetesen a nagy fakopáncs és a cinkék is örömmel csipegetnek belőle. Megfelelő mennyiségű zsiradékra nagy szükségük van ilyenkor a madaraknak. Szalonnát, faggyút akaszthatunk az ágra, azonban figyeljünk, hogy az ne legyen túl sós, mert ezzel fokozott vízfelvételre serkentjük a madarakat. A téli fagyos időben ez pedig sokszor jelent problémát számukra. Reszelt sajtot, túrót, főtt tésztát és zöldséget, főtt tojást, félbevágott almát is kihelyezhetünk a rigók, ökörszemek, vörösbegyek, szajkók számára.

…és mit ne tegyünk az etetőbe?
A kihelyezett eleséget esőtől, hótól védett, fedett helyre tegyük! Nedves, vizes morzsát, kenyérdarabot sose adjunk a madaraknak, mert az a pusztulásokhoz vezethet! Tévhit, hogy kenyeret kitehetünk az etetőbe! Az akár a pusztulásukhoz is vezethet! Inkább gyakrabban töltsük meg az etetőt friss eleséggel, mint ritkábban nagyobb adagokkal! Romlott ételmaradékot ne hagyjunk az etetőben, és arra is figyeljünk, hogy a cinkegombóc vagy a faggyú ne legyen avas!

A víz is fontos
Talán nem is gondolunk bele, hogy télen, kevesebb csapadék mellett az állatok nehezebben találnak ivóvizet a természetben. Igazi kincs számukra egy kis víz az etető közelében. Tegyünk hát ki számukra egy kis tálkába vizet, hogy a hidegebb napokon is olthassák szomjukat!
Kellemes, madárcsicsergős téli napokat kívánunk!

Madáretetők házhoz szállítással itt rendelhetők:
www.biokertapolas.hu
A Latinkert Kertészet és Ajándékbolt webáruháza
2094 Nagykovácsi, Kossuth L. u. 14.
06 26 389-632 [email protected]

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!