Van, aki csak egy-egy cserép növényt helyez el lakásában, de vannak, akik teljes falakat zöldítenek, valóságos dzsungelt telepítenek.

Ha jól válogatjuk össze a növényeket, és megfelelően gondozzuk őket, egységesen fejlődnek, nem nyomják el egymást. Napos helyre virágos szobanövényeket is telepíthetünk, de árnyékosabb helyre inkább levéldísznövényekből állítsuk össze oázisunkat.

A levéldísznövények is igen változatos, akár színes kompozíciót alkothatnak, szép számmal akadnak színes levelű levéldísznövények. A sokféle levélforma, a különféle növényjelleg, a zöld különböző árnyalatai között mindenki megtalálja a lakáshoz illőt és az ízlésének megfelelőt. A levelükkel díszítő növények egyik legismertebb és igen sokat tűrő fajtája a szobai futóka, vagy szobalián (scindapsus). Kúszónövény, szív alakú levelei zöld alapon sárgás-fehér foltokkal (scindapsus aureus- márványos szobalián), fehér szegélyű, ezüst fehér pettyekkel (scindapsus pictus) vagy világoszöld halványabb rajzolattal (scindapsus aureus neon – márványos szobalián neon változata) díszlenek. Az évek során hatalmas falfelületeket is letakar, ha támasztékot talál. Növényállványra futtatva formákat is kialakíthatunk belőle, ilyenkor nem szabad megfeledkeznünk a rendszeres kötözésről. Irodákban, lakásokban egyaránt igen hasznos szobadíszünk, hiszen légtisztító hatású, csökkenti a levegő formaldehid és benzol tartalmát. A világos, tűző naptól védett helyet szereti, de félárnyékban is szépen eléldegél (a neon változat kivételével), csak a levelek mintája lesz kicsit halványabb. Vízigénye átlagos, tápanyagigénye közepes. Általában beéri a heti locsolással, de csak annyi vizet adjunk, hogy földje nedves legyen. Nyáron hetente, télen 3 hetente tegyünk öntözővizébe tápoldatot. Kezdő kertészkedők is nyugodtan tarthatják, jól tűri a megpróbáltatásokat. Ha kifelejtjük az öntözésből, és levelei kicsit meglankadnak, alapos öntözés hatására ismét felfrissül, nem barnulnak levelei és nem hullanak le. Levelei méretével jelzi, hogyan érzi magát, ha mindent kedve szerint teszünk, tenyérnyi leveleket is növeszt. A dús növény kialakítja magának a párás mikroklímát, csak kisebb korában szükséges permetezéssel párásítani.

Ha fényhiány, vagy többszöri kiszáradás miatt felkopaszodik, bátran vágjuk vissza. Hosszabb időbe telik, amíg az utolsó levél mellett újra hajt, de a levágott szárból is nevelhetünk új növényt. Kb 15 cm-es darabokra vágjuk fel és állítsuk vízbe. Néhány hét alatt megjelennek az első gyökerek. Ha már 3-4 legalább 4-5 cm-es gyökeret növesztett, ültessük cserépbe. Jó minőségű, általános földkeveréket válasszunk, a szobai futóka sokáig nevelhető átültetés nélkül. Nem is egyszerű feladat az átültetése, ha falakat futtatunk be vele. Ilyenkor tavasszal pótoljuk csak az elhasznált földet, vagy a felső 1-2 cm-nyi földréteget cseréljük ki óvatosan. Szerencsére ritkán betegszik meg, a levélszéleken megjelenő száraz, barna rész a többszöri kiszáradás, vagy tartós szárazság miatt alakul ki. A leveleken megjelenő barna foltok oka azonban a túlzott locsolás, vagy túl hűvös hely. Leveleiről rendszeresen töröljük le a port.

A csüngő csokrosinda (chlorophytum) nagy tűrőképességű növény. Nyáron a szabadban is tarthatjuk, télen meleg szobában kevés fény mellett is szépen fejlődik. Apró fehér virágait azonban csak több fény hatására hozza. Egyszerűen szaporítható, a nagyobb növényeken hosszú lecsüngő szárakon jelennek meg a sarjak. Mérsékelt vízigényű, húsos gyökerei vízérzékenyek, ne locsoljuk túl.

Ha kistermetű növényt keresünk, válasszuk a csipkeharasztot (selaginella). Kb. 15 cm hosszú hajtásai szőnyegszerűen terülnek el. Huzatra, száraz levegőre érzékenyek, csak lágy, szobahőmérsékletű vízzel párásítsunk!

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!